Bolaget som lurar kråk­orna på restvärmen
Malmöföretaget WA3RM är ledande inom utvecklingen av cirkulära industriprojekt. Genom återvinning av restvärme och andra restströmmar ges upphov till ny produktion. Men utmaningarna var många innan det första stora projektet kunde förverkligas, Regenergy Frövi, en tomatodling i symbios med Billeruds kartongfabrik i Frövi norr om Örebro.
I våras planterades de första 250 000 tomatplantorna i det 10 hektar stora växthuset som redan producerar var tionde svenskodlad tomat. Genom en kulvert från Billeruds kartongfabrik strömmar 45-gradigt vatten till växthusen, värme som annars skulle ha gått till spillo. Genom en planerad fördubbling av växthusytan kommer snart var fjärde svensk tomat att ha mognat i värmen från kartongfabriken. Storleken på produktionen är nämligen helt avgörande för att nå lönsamhet
Visionen teamet på WA3RM arbetar efter är att maximera resursanvändningen genom att använda restströmmar, framför allt restvärme i temperaturintervallet 40–60 grader, från industrin till storskalig produktion av mat, bränsle och andra processer.
-Matproduktion på nordliga breddgrader är en optimal verksamhet att koppla ihop med industriella restvärmeströmmar, berättar Thomas Parker, civilingenjör inom Teknisk Fysik och teknologie doktor i industriell miljöekonomi och en av WA3RMs grundare.
Många processer av vitt skilda slag, går att driva med restvärme från industrin, syntetisk proteinproduktion, framställning av bränslen och landbaserad fiskodling.
-Vi är redan i gång med flera olika projekt och tittar även på hur restströmmar med koldioxid ska kunna nyttjas tillsammans med vätgas för att producera ämnen inom den organiska kemin som behövs till plastframställning till exempel, säger Thomas Parker
Men det tog lite tid att nå hit för Thomas och hans två kompanjoner, Fredrik Indebetou och Michael Wiegert, som bildade företaget tillsammans 2015.
Allt började 2008 när Thomas Parker rekryterades av ESS Scandinavia för att Lund skulle vinna kampen om var i Europa som den prestigefyllda forskningsanläggningen skulle byggas. Thomas uppgift var att göra anläggningen hållbar genom att minska energianvändningen, driva den med förnyelsebar el och att se till att återvinna de stora mängderna spillvärme som skulle komma att alstras i ESS:s neutronkanoner med kringutrustning.
-När Lund vann tävlingen rekryterade jag i min tur Fredrik Indebetou och Michael Wiegert, båda med erfarenheter på VD-nivå. Fredrik, med kompetens inom värme och geotermi tog hand om uppgiften att hitta användningsområden för de stora mängder lågtempererad värme som anläggningen skulle komma att alstra. Michael som jobbat med vindkraftutveckling ansvarade för att förse ESS med förnyelsebar el, berättar Thomas Parker
En mängd idéer kläcktes om hur den lågtempererade värmen skulle kunna nyttjas där det bästa affärsupplägget till slut visade sig vara en storskalig tomatodling. En grupp intresserade tomatodlare från Holland dök upp men intresset dalade snabbt när de insåg att uppstarten av ESS neutronkanoner låg långt fram i tiden.
-Till slut lyckades vi med att återvinna i stort sett 100 procent av restvärmen från ESS. Tomatodlingsidén tog vi i stället med oss när vi var klara med uppdraget på ESS 2018 och startade bolaget WA3RM, sammanfattar Thomas Parker ESS-äventyret.
Redan tre dagar efter att bolaget sjösatts fick de i uppdrag av Findus i Bjuv att bygga ihop deras förädlingsindustri med en tomatodling men plötsligt kom beslutet att fabriken skulle läggas ner. Ett andra försök gjordes i samarbete med Höganäs AB men kommunen sa nej till ett stort växthus nära centrum.
Kontakterna från projektet, bland annat tomatodlaren och ett energiserviceföretag, tog de med sig från de båda avbrutna projekten samt ett bidrag på tre miljoner euro från EU-programmet Coralis, vars mål är att öka användningen av överskottsvärme från den energiintensiva industrin i Europa till ny produktion. Pengarna innebar att fler medarbetare kunde anställas.
-Erfarenheten från samarbetet i Bjuv fick oss att inse att vi behövde kompetens inom företaget för att ta hand om finansieringen och därför anställde vi först två medarbetare som utvecklade en fondstruktur, förklarar Thomas Parker
Nu fanns 30 miljoner till bygget av en tomatodling, en odlare som skulle driva jätteodlingen och intresserade investerare men de hade fortfarande ingen industri med restvärme. Efter lite letande nappade Billeruds kartongfabrik i Frövi och en överenskommelse kom på plats. WA3RM bildade dotterbolaget Regenergy Frövi som skulle driva tomatodlingen och ytterligare nya medarbetare behövde anställas för att klara av jätteprojektet.
Största styrkan i WA3RMs koncept är att företaget hanterar hela processen, från designen av återvinningen av restvärmen, finansiering, utveckling, konstruktion till kapitalförvaltning. I fallet med Regenergy Frövi har man även varit involverade i processen med att hitta avsättning för tomaterna i detaljistledet.
Förutom jobbet med att hitta nya medarbetare bestod den stora utmaningen i Regenergy Frövi-projektet i att länka ihop odlarens, finansiärernas och kartongfabrikens olika intressen.
-Aktörer med olika behov kommer att bindas upp under lång tid i projekt som detta och därför presenterar vi ett 20-års case, för det tar tid att få en stor investering lönsam. Fördelarna med att ingå i ett långvarigt samarbete måste helt enkelt vara tydliga. Frånsett nyttan i att skapa resurseffektivitet handlar vårt uppdrag ytterst om att rädda världen, och vem vill inte vara delaktig i den räddningsaktionen, frågar Thomas Parker retoriskt.
WA3RM är idag ett kunskapstungt företag med 24 medarbetare varav tre teknologie doktorer. Rekrytering av medarbetare har skett successivt med betoning på affärsutveckling, projektledning inom bygg, teknik, controlling och kommunikation. Och fler kommer att behöva anställas framöver.
Thomas Parker talade nyligen på Indoor agtech-mässan i Chicago och intresset från omvärlden har vaknat. Förfrågningar strömmar in från företag i Skandinavien och från bland annat Kanada där växthusodling av sallad och kål är stor.
WA3RMs pågående projekt spänner än så länge över en mer begränsad geografisk yta, från Gällivare ner till Jylland.
-I Gällivare samarbetar vi med LKAB för att hitta sätt att använda restvärmen från den kommande vätgasproduktionen i Hybritprocessen. I Östersund och på Jylland är vi igång med två projekt med restvärme från datacenter, berättar Thomas Parker
Några konkurrerande företag till WA3RM finns inte i Skandinavien, däremot finns det ett par företag i England och USA som kopplat ihop restvärme med matproduktion.
-Konkurrens är bra och jag hoppas att många fler ser möjligheterna i att utveckla symbios till industrin till ny resurseffektiv produktion. Ska vi rädda världen behöver vi bli många fler som bidrar, avslutar Thomas Parker
Text och bild
Anders Kristensson