3 min lästid : 29 april 2025

”Energi är det nya guldet!”

Enorma mängder kostsam värme och kyla förbrukas i våra byggnader till ingen nytta. Med en smart, digital lösning kan Teknikföretagens nya medlem Energy Machines sätta stopp för slöseriet och det häpnadsväckande effektivt.

-Energi är det nya guldet, förklarar Energy Machines VD Oliver Larsson.

 

Företagets affärsidé är att hjälpa fastighetsägare att krama ur betydligt mer av den värme och kyla de köper till sina byggnader. Det kan handla om enskilda hus, stora köpcentrum och till och med städer där förbrukningen idag är förvånansvärt ineffektiv.

 

Lösningen blir lite enklare att förstå när Oliver Larsson beskriver hur ett kylskåp är kallt inuti och varmt på baksidan. Energy Machine ser till att biprodukterna värme och kyla fångas in och tas tillvara i stället för att läcka ut i luften. Den värdefulla energin flyttas sedan runt, i och mellan byggnader och används där den behövs, när den behövs.

 

-Köper du en kilowattimme värme eller kyla, kan vi på detta sätt omvandla den till sju-åtta kilowattimmar. Det påverkar driftkostnaden otroligt mycket. För att värmen eller kylan inte ska gå till spillo kan den dessutom sparas för kommande behov i ett geotermiskt batteri i marken. Har vi överskott på sommaren pumpar vi ner det i berget för användning på vintern, förklarar Oliver Larsson

 

Ett exempel är det välkända Bonnierhuset i Stockholm. En gul tegelbyggnad från 1940-talet med cirka 50 000 kvadratmeter yta och en anrik tidningshistoria bakom väggarna. Med hjälp av bland annat en Atlas Copco-kompressor på hela 1 000 ampere har 27 500 meter hål borrats ner i berget under Torsgatan där man nu kan lagra både värme och kyla. Resultatet är en besparing på hela 80 procent.

 

-Det är i snitt vad vi uppnår, ibland blir effekten ännu större, enligt Oliver Larsson.

Oliver Larsson, VD utanför kontoret i Stockholm. Bilden överst: Den så kallade energimaskinen, själva hjärtat i systemet som Energy Machines installerar. Den ändrar färg efter vilken energi som produceras, röd färg betyder värme.
Oliver Larsson, VD utanför kontoret i Stockholm. Bilden överst: Den så kallade energimaskinen, själva hjärtat i systemet som Energy Machines installerar. Den ändrar färg efter vilken energi som produceras, röd färg betyder värme.

Från pumpar till AI-analys

 

Det som blev Energy Machines grundades av två bröder som var pionjärer inom lokala energisystem  i dag ingår företaget i en dansk koncern med fokus på grön omställning. Företagets verksamhet är bred och omfattar (i visst samarbete inom koncernen) både själva tillverkningen av kylvärmepumpar och den digitala analys som ligger till grund för det smarta ”digitala ekosystem” som byggs in i fastigheterna.

 

-Vi har över 150 system i drift i Norden och samlar data från olika sensorer dygnet runt. Med den kunskapen kan vi ta fram ett grovt estimat för en ny fastighet på några timmar, förklarar Oliver Larsson och berättar om AI-verktyget som innebär att man kan förutse brister och diskutera med manualen i stället för att läsa 300 sidor. Nästa steg är möjligheten att ”prata” med hela fastigheten.

 

Energy Machines har tjugofem anställda varav de flesta är ingenjörer. Oliver Larsson är en av dem och har dessutom pluggat ekonomi och marknad på Handelshögskolan. Han har tidigare arbetat med digitalisering och smarta byggnader, och känner sig hemma hos Teknikföretagen som företaget nyligen anslöt sig till, inte minst för organisationens engagemang i Tech-industrin och exempelvis Tech Arena.

 

-Man leverar inte bara mallar och kurser utan är med i debatten med näringspolitiska perspektiv. Jag tilltalas av att förstå och kunna engagera sig i tech-branschen tillsammans med andra medlemsföretag, den paletten innebär ett otroligt mervärde.

 

För den som inte orkar med den kostnad som Energy Machines energirenovering innebär men ändå vill vara med i omställningen på detta vis har företaget ett alternativ. Man säljer färdiga kilowattimmar, liksom bilföretag kan sälja mobilitet.

 

-Vill man verkligen ha en bättre energiklass så hjälper vi till med investeringen och man kan köpa energin som en tjänst. Det handlar om att förstå att det finns möjligheter, vissa stadsdelar skulle kunna värmas gratis för att man släpper ut så mycket energi, förklarar Oliver Larsson.

Publicerad 29 april 2025

Text och bild

Johan Wangström