
Florida - USA:s nya IT- metropol
USA:s nya tillväxtagenda utifrån en mer protektionistisk syn och olika tullbesked har skakat om världshandeln ordentligt. Osäkerheten hos många företag om hur man ska tänka och planera framåt är stor. Samtidigt pågår det intressanta förändringar på den amerikanska marknaden, inte minst inom Tech industrin. Silicon Valley har fått konkurrens av Florida när det gäller etableringar. Magasin t: har träffat ett mindre IT-säkerhetsföretag på frammarsch. Vd är före detta programledaren Ebba Blitz som här berättar om företagstrenderna på andra sidan atlanten.
Ebba Blitz är kanske mer känd i Sverige som programledare på tv för program som När och Fjärran och senare även Draknästet, men för ca 10 år sedan flyttade hon med sin familj till USA för att starta upp sin business. Baslägret är i dag i Boca Raton i Palm Beach County, Florida.
- Min pappa är IT-entreprenör och mina föräldrar bodde i Virginia i 25 år, så jag tillbringade mycket tid där som ung, även om jag själv aldrig bodde där. Jag kände redan då att jag också ville bli IT-entreprenör och bo i USA någon gång i mitt liv. Detta förstärktes ytterligare när jag långt senare gjorde ett uppdrag för SVT om Silicon Valley och hur det kommer sig att det är en så dynamisk plats. Alla var så drivna och fokuserade på att hitta framtidens teknologi. Och jag bara kände att här vill jag vara, det var nästan en religiös upplevelse, berättar Ebba Blitz
2015 gick så flyttlasset till andra sidan atlanten. Maken Fredrik Lövstedt (tidigare delägare i Protect Data red anm) hade startat upp ett företag som erbjöd krypteringstjänster för SME-företag. Närmare 75% av kunderna var amerikanska bolag vilket förstås underlättade beslutet att flytta hela verksamheten till USA. Företaget har nu knoppat av sig och paret har startat Ensure Endpoint som Ebba Blitz är vd för.
- Vi jobbar med det som kallas tredjepartssäkerhet, där försäkringsbolag är vår huvudsakliga målgrupp. Kortfattat så hjälper vi amerikanska försäkringsbolag att skydda kunddata när det ligger hos deras mäklare. Försäkringsbolagen här jobbar ju med försäkringsmäklare där alla är egna företagare. Det innebär att försäkringsbolagen inte driftar mäklarnas IT-miljö, men är ändå ålagda att skydda data på dessa osäkra datorer – en svår nöt att knäcka utan vårt system för tredjepartssäkerhet. Vi har fem patent på att säkerställa säkerhetsstatusen på tredjepartsdatorer. Vår första kund, till exempel, hade ca 200 000 mäklare, så det krävde en robust plattform för att kontrollera och åtgärda säkerheten på stora mänger datorer. Vårt system skyddar kundernas data och hjälper även försäkringsbolagen att följa nationella regleringar för IT-säkerhet, förklarar Ebba Blitz

Företaget har också integrerat teknologin med Windows 365 Entra AD, vilket gör att man säkrar datorer, paddor och telefoner (det som kallas endpoints) innan de får åtkomst till Windows molntjänster. I USA så är det en nationell angelägenhet om privatpersoners kunddata riskeras menar Ebba Blitz som tycker att Amerika ligger långt före Sverige när det kommer till att samarbeta kring IT-säkerhet:
- Här resonerar man på ett lite annat sätt, företag konkurrerar kring sitt kunderbjudande men samarbetar kring säkerhetsfrågorna. Inom ISAC (Information Sharing and Analysis Center) delar varje bransch olika information, analyser och nyheter kring IT-säkerhet genom återkommande konferenser och träffar. Här får varken utomstående eller media närvara utan det är bara den specifika branschen. Träffarna är väldigt transparenta, man delar öppet sina erfarenheter ”det här hände oss”, vilket är ett oerhört värdefullt och effektivt sätt att gemensamt hitta lösningar på.
De första åren i USA bodde familjen i Palo Alto i Tech-täta Silicon Valley. Men för fem år sedan valde de att flytta till Florida. Enligt Ebba Blitz håller delstaten på att bli USA:s nya IT-metropol på amerikanska östkusten.
- En orsak är förstås att Silicon Valley är väldigt dyrt, vilket gör det svårt för startupbolag. För 30 år sedan så var en etablering i Silicon Valley en förutsättning för att kunna rekrytera duktiga människor från till exempel Stanford så är det inte alls i dag, förklarar Ebba Blitz och nämner en rad olika anledningar till att förutsättningarna förändrats men att hanteringen under pandemin gjorde att utvecklingen påskyndades.

Floridas guvernör Ronald "Ron" DeSantis valde, till skillnad från andra delstater som Kalifornien och New York att inte stänga ner, vilket gjorde att många sökte sig bort från ”lock down” under Covid.
Dessutom erbjöd Miamis borgmästare, Francis Suarez en massa förmåner som tillexempel skattelättnader och billiga lokaler om man valde att etablera sig i området. ”The Miami Movement” som borgmästaren själv kallade det innebar att många Tech- och finansmänniskor vallfärdade till Florida. Både Amazons grundare Jeff Bezos, Oraclegrundaren Larry Ellison och Paypal grundaren Peter Thiel köpte egendom i regionen och flera stora bolag har nu kontor på östkusten.
- Men det finns fler faktorer som spelar in i att kartan håller på att helt ritas om. I många delar av USA finns ett kvoteringssystem för de som söker till Universiteten utifrån det som heter DEI, (Diversity, Equity, and Inclusion). Systemet innebär att en viss procentandel av studenterna kvoteras in till de olika prestige-lärosätena. Syftet är att öka mångfalden och skapa möjligheter för grupper som inte kvalificerar sig för vissa universitet på formella grunder. Dessa grupper har lägre krav på inträdesprov och behöver ofta inte betala för sina studier vilket har skapat missnöje på flera håll. De Santis har förbjudit DEI på Floridas universitet (University of Florida har gjort en uppseendeväckande klättring på nationella listan och är nu rankat som USAs femte bästa Public University), vilket har inneburit att fler toppstudenter har sökt sig hit. Detta har resulterat i att det är här man allt oftare hittar mycket vass kompetens, menar Ebba Blitz.
Sedan fyra år tillbaka är Ebba Blitz också amerikansk medborgare och jag frågar henne vad som gör att hon trivs så bra i USA.
- Det handlar mycket om den amerikanska inställningen. Om man i Sverige är orolig för att satsa på fel grej så är man här snarare mer rädd för att missa en möjlighet. Här är man inte heller rädd för att ge ett oprövat kort en chans om den verkar intressant vilket innebär att det alltid finns potential att göra riktigt intressanta affärer. Sen älskar jag hela ”paying it forward”-kulturen. Om jag hjälper dig så förväntar jag inte mig att jag ska få något tillbaka utan att du hjälper någon annan. Det skapar positiva cirklar och gör att man vill hjälpa till, man tar möjligheten att hjälpa i stället för att det blir påtvingat. Och det gäller både i yrkes- och privatlivet.
Till sist, dina tankar och råd till andra företagare som funderar på den amerikanska marknaden?
- Du måste, förutom en grym affärsidé, vara beredd att satsa tid, pengar och uthållighet. Men sen handlar det också mycket om att nätverka och lyssna. Vad vill kunden ha och hur kan du lösa dennes problem? Vi har varit lyckligt lottade att få växa tillsammans med våra kunder och driver vidareutveckling av vår teknologi utifrån kunders specifika behov. På så vis skapar vi nya produkter som förhoppningsvis blir relevanta även för andra bolag i samma industri som dras med samma utmaningar, säger Ebba Blitz och avslutar:
- Sen är det mycket lättare att som svenskt företag driva verksamhet här på östkusten med tanke på tidsskillnaden. Är man på västkusten får man lägga på tre timmar till i tidsskillnad vilket komplicerar det hela. Vi har tex vårt utvecklingsteam i Uppsala och nio timmars skillnad var för mycket för att på ett bra sätt synka våra arbetsdagar, så flytten till östkusten har varit bra ur det perspektivet också. Svenskar har generellt ett gott rykte här och anses noggranna och duktiga, speciellt ingenjörer. Vi kanske är lite mer blygsamma än amerikaner – men just därför lyckas vi ofta överraska positivt, säger Ebba Blitz med ett leende.
Text och bild
Linda von Essen-Sylvén