”Våga omfamna utveck­lingen!”

–Ta klivet och ta hjälp! Råden kommer från Fredrik Gordon vars Svarvmekano i Malmö placerat sig långt fram i det heta digitaliseringsracet med sin offensiva och stundtals modiga inställning till ny teknik.

-Man måste våga omfamna utvecklingen, säger Fredrik Gordon till Magasin t: och visar upp en smal kolv, svarvad till glänsande perfektion från massivt rostfritt stål.

 

Fina ytkrav och precision är förstås honnörsord i den anrika verksamheten som håller till strax intill hamnbassängerna i Malmö och har rötter som sträcker sig ända till 1920-talet. En imponerande historik, och en uppseendeväckande framåtanda. För åtta år sedan hade Svarvmekano inga fysiska robotar. I dag är sjuttio procent av maskinparken automatiserad.

 

–Jag gillar att effektivisera saker men det handlade också om tillgång till personal och kompetens. Det är inte särskilt utvecklande för en person att mata maskiner i flera år. Nu har innehållet i arbetet kunnat förädlas, vilket innebär mer stimulerande tankeverksamhet och mer intressanta arbetsuppgifter. Någon större oro kring den initiala fråga som hördes bland de anställda, om ”robotarna kommer att ta våra jobb” blev det aldrig, menar Fredrik Gordon som initierade beslutet att ge sig in på digitaliseringsresan.

 

–Vi kunde förklara och medarbetarna insåg ganska snabbt att det faktiskt är rätt så bekvämt att slippa hantera tunga 20-kilosämnen i obekväma arbetsställningar.

Gammalt och nytt en vinnande kombination

 

En rapport från Teknikföretagen i våras visar att den ”digitala mognadsgraden” är relativt hög bland svenska teknik- och tillverkningsföretag men att skillnaden är stor mellan små och stora verksamheter. När Svarvmekano inledde sin satsning på digitalisering var man ganska ensamma bland underleverantörerna i branschen, minns Fredrik Gordon och menar att företag inom just skärande bearbetning varit ganska tröga när det gäller att ta till sig ny teknik.

 

–Jag vet inte vad det beror på, men kanske kunskap och intresse tillsammans med ekonomiska förutsättningar och mänskliga rädslor, tror jag. Jag kommer tidigare från formsprutningsbranschen och där var det mesta automatiserat för många år sedan, säger Fredrik Gordon som menar att klivet in i ”Industri 4.0-världen” med begrepp som automatisering, robotisering och digitalisering inte behöver vara så dramatiskt.

 

–Börja enkelt och komplettera befintlig utrustning med automatiseringsmöjligheter. Även om det gäller få detaljer så frigör det tid. Plötsligt kan du köra ett antal timmar ”lights out” på natten i stället för att det står stilla. Och därifrån går det att bygga på vartefter med värdeskapande moment, säger Fredrik Gordon entusiastiskt och fortsätter

 

–Våra verktygsskåp med 1 000 olika skärsorter och pinnfräsar varnar nu när något börjar bli slitet och en beställning till leverantören görs automatiskt och glöms därmed aldrig bort. Man kan ställa in en pall med stålklossar eller stänger och roboten kör hela processen till färdig, säljbar produkt. Vissa celler kan gå dygnet runt och vi kan därmed använda ganska dyr utrustning under längre tid. Vi har bakjour om roboten larmar och kommer snart att ha kameror som gör att vi kan se efter vad som hänt på distans.

Fredrik Gordon, vd Svarvmekano i Malmö
Fredrik Gordon, vd Svarvmekano i Malmö

Mycket pengar att hämta

 

I jakten på effektivisering och ”icke-värdeskapande moment” har även Svarvmekanos administration förändrats. Fakturahanteringen ”som man inte kan ta betalt för” är digital och information går nu direkt in i affärssystemet.

Teknikföretagens rapport i våras visade att kompetensbrist är den största utmaningen när det gäller företagens digitalisering. Fredrik Gordon lyfter att det finns stöd att få. Svarvmekano har dragit nytta av de möjligheter som erbjuds av IUC Syd, en organisation som ska stärka konkurrenskraften i skånska industriföretag.

 

–Ta hjälp! Det finns många EU-finansierade projekt att få hjälp från som bekostar den mjuka delen med utbildning och konsulter. Det är viktigt att vi använder programmen, det finns mycket pengar att hämta där man kan utbilda personalen till en väldigt låg kostnad.

 

Svarvmekanos digitalisering tycks vara en solskenshistoria. Effektiviteten har gått upp och det har blivit lättare att attrahera personal med modern och bra utrustning. Satsningen har inneburit att man kunnat hänga med i den ökning som kunderna haft och behållit uppdragen.

 

–Vi behöver ligga lite före och producerar fler och fler enheter med samma personalstyrka. Omsättningen har nästan fördubblats till drygt 75 miljoner kronor sedan digitaliseringsresan inleddes för 7–8 år sedan, berättar en stolt Fredrik Gordon.

 

Du var framsynt då, hur ser du på framtiden nu?

 

–AI finns redan i bakgrunden som en del av vår vardag. Det innebär framför allt att man måste kunna hantera alla datamängder som kommer av att man börjar att mäta. De måste hanteras, paketeras och visualiseras och bli information som man kan använda för att ta beslut, förbättra och optimera.

Digitaliseringen handlar om att stärka konkurrenskraften, framför allt utifrån. Man får omfamna och tillämpa så gott man kan, det är svårt att hänga med överallt men det är viktigt att vara nyfiken och prova, avslutar Fredrik Gordon.

Publicerad 13 december 2024

Text:

Johan Wangström

Foto:

Svarvmekano