2 min lästid : 03 januari 2020

10 tips för ett starkare ledarskap

Ledarskap är ett hett ämne och många har åsikter om vad som utgör goda respektive dåliga ledarstrategier. Här har vi valt att fokusera på chefernas egna tankar – en mängd framgångsrika ledare i näringslivet har under åren gett sin syn på ledarskap i t:. Med dessa tio tips ger vi er deras oftast återkommande tips och råd.

  1. Försök inte framstå som allvetande och var öppen med svagheter. I en tillvaro där man ofta behöver fatta snabba beslut blir det naturligtvis inte alltid rätt och då gäller det att kunna vara prestigelös och backa. Det är okej att göra fel så länge du jobbar framåt och är beredd att ändra dig.

 

  1. Odla din nyfikenhet, var inte rädd att söka nya vägar och uppmuntra denna kultur i företaget genom ditt ledarskap.

 

  1. Lägg mycket tid på att förstå vad olika medarbetare faktiskt kan och är bäst på och hur de kompletterar varandra och dig som ledare. Säkerställ på så sätt att rätt person är på rätt plats och var tydlig med dina förväntningar.

 

  1. Rusta organisationen för förändring och utveckling innan behovet gör sig påmint. När det väl är dags för större omstruktureringar går det ofta så fort att det är mycket svårt att hinna bädda för dem.

 

  1. Ledarskap är kommunikation. Du är ansvarig för att säkerställa att alla vet vad de ska göra, att de har resurserna, tiden, kunskapen, verktygen och informationen som behövs. Om medarbetarna vet det de behöver för att göra sitt jobb så gör de det – de allra flesta vill göra ett bra jobb.

 

  1. Var alltid tydlig och transparent: kalla en spade för en spade och säg sanningen men glöm inte humorn och värmen.

 

  1. Glöm inte allas vårt behov av mening och riktning. Dela framgångar och motgångar, berätta om vart företaget är på väg. Visa hur personalens arbete påverkar människor i deras vardag.

 

  1. Förlita dig inte på att människor ska ta hand om sitt eget växande. Ge beröm och konstruktiv kritik, ta dig tid med alla och se vad som driver dem, vad kan företaget göra för dem inom ramarna för verksamheten? Vad kan du som ledare och medarbetarna göra för varandra?

 

  1. Våga välja och fokusera. Det kan låta självklart men är ofta mycket svårt. När en mängd intressenter ligger på från olika håll och kraven på kortsiktiga mätbara aktiviteter och resultat ökar – då behövs det en rejäl dos beslutsamhet och mod för att prioritera hårt.

 

  1. Ledarskap handlar om att få ihop människor, det gäller att förstå vilka personer det är som är nycklarna så att de kan driva igenom förändringen.
Publicerad 03 januari 2020

Illustration

Katy Kimbell