Avtalsrörelsen 2025 - fokusfrågor och tidsplan

2025 års avtalsrörelse är mycket omfattande och inbegriper över 500 centrala kollektivavtal och 3,4 miljoner arbetstagare. Teknikföretagens biträdande förhandlingschef, Anna Nordin berättar för Magasin t: om vad som gör den kommande avtalsrörelsen speciell, vilka frågor som är i fokus och hur processen ser ut framåt:

-Kommande avtalsrörelse omfattar i stort sett hela arbetsmarknaden. Nya avtal om löner och anställningsvillkor förhandlas inte bara för den privata sektorn utan också för staten via Arbetsgivarverket och Sveriges kommuner och regioner, förklarar Anna Nordin

 

Arbetsgivare och fackförbund inom industrin är först ut att förhandla fram det ”märke” som andra sektorer sedan följer, vad innebär det?

 

-Industriavtalet som först introducerades 1997 och som Teknikföretagen är en av medskaparna till är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund inom industrin som syftar till att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar på arbetsmarknaden. Det som vi, industrins parter, kommer överens om gällande löneökningsnivån blir sedan norm för resten av arbetsmarknaden. "Märket" är alltså styrande för löneökningar. Mot den bakgrunden är det förstås också viktigt att vi lyckas hålla tidsplanen och bli klara tid.

 

Vad kommer avtalsrörelsen företrädelsevis att handla om i år?

 

-Det är främst två frågor som kommer att vara centrala - löneökningar och arbetstidsförkortning. Vad gäller löneökningstakten så är det många omvärldsfaktorer som spelar in och som gör det komplicerat. Dels befinner vi oss i en lågkonjunktur, dels i ett besvärligt geopolitiskt läge med pågående krig i Europa och i mellanöstern, spänningar i förhållande till Kina och osäkerhet kring vad utkomsten av USA-valet blir. Dessutom ser vi att industrin i Europa befinner sig i en tuff situation, inte minst i Tyskland som är vår viktigaste handelspartner. Detta i ett läge när fackförbunden pratar om att växla upp lönerna och förkorta arbetstiderna. De pekar bland annat på en långsiktigt god produktivitetstillväxt och att företagens vinstandelar ökat samtidigt som löneandelen minskat.

 

-Arbetstidsförkortning utan lönepåverkan är något som en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår. Det finns de som påstår att det inte gjorts något åt arbetstiden sedan 70-talet vilket är rent felaktigt. Vi har en generös lagstiftning i Sverige, med bland annat föräldraledighet och VAB, och olika förmåner i kollektivavtalen. Teknikarbetsgivarnas kollektivavtal säger bland annat; ”att den som har en ordinarie arbetstid på 40 timmar i veckan och jobbar dagtid tjänar varje fullgjord arbetsvecka in 82 minuter i arbetstidsförkortning till en tidbank”. Dessutom finns möjlighet till deltidspension i kollektivavtalen och företagen gör extra avsättningar till pension som kan användas om arbetstagaren går ner i arbetstid under senare delen av arbetslivet. Vår ståndpunkt är att frågan om arbetstidsförkortning ska hanteras via kollektivavtalsförhandlingarna och inte genom lagstiftning.

Teknikföretagens biträdande förhandlingschef, Anna Nordin
Teknikföretagens biträdande förhandlingschef, Anna Nordin

Vad är det som gör att tidsplanen kan vara utmanande och varför är det så viktigt att bli klar i tid?

 

-Även om våra förhandlingar gäller industrin, så ska många andra branscher följa industrins märke och de väntar därför på att vi ska bli klara med våra nya avtal. Innan dess kan de inte avsluta sina förhandlingar. Därför är det av största vikt att våra förhandlingar blir klara i tid.

 

Med start nu i oktober och fram till och med den 27 november så har Teknikföretagen bjudit in till regionala möten med Teknikföretagens vd Pia Sandvik, förhandlingschef Tomas Undin, biträdande förbundsdirektör Karin Bolling-Ferrel, chefekonom Erik Spector och dig själv. Vad är syftet med dessa?

 

-Vi går igenom förutsättningarna för avtalsrörelsen och diskuterar vad som fungerar bra respektive mindre bra i avtalen och vilka prioriteringar som bör göras. Det är jätteviktigt att ha en dialog med de företag som vi företräder. Vi vill förstås veta vilka frågor företagen anser är allra viktigaste för Avtal 2025 och för branschen i stort på längre sikt, avslutar Anna Nordin

 

Viktiga datum för avtalsrörelsen 2025:

  • Den 14 oktober – den 27 november Regionala avtalsmöten
  • Den 19 december kommer Teknikföretagen och motparterna att växla krav inför avtalsrörelsen.
  • I början av januari 2025 drar avtalsförhandlingarna i gång och bedrivs fram till den sista mars. Den 1 mars kliver de opartiska ordförandena in för att biträda i förhandlingarna. Deras uppdrag är att se till att parterna hinner med tidsplanen och att utfallet i förhandlingarna följer Industriavtalets intentioner.
  • Den 31 mars 2025 ska industrins parter ha enats om märket och om villkoren för industrins kollektivavtal.
  • Efter att parterna inom industrin har träffat nya kollektivavtal börjar förhandlingarna av kollektivavtalen inom de övriga branscherna. Dessa ska följa märket som har satts av Industriavtalet.

Mer information om 2025 års avtalsrörelse hittar du här: https://www.teknikforetagen.se/avtal25/

 

 

 

Publicerad 30 oktober 2024

Text

Linda von Essen-Sylvén