2 min lästid : 25 september 2024

Detta innebär förändringarna i Expertskatten

I regeringens budgetproposition för 2025 sänks tröskeln för när den så kallade expertskatten kan beviljas för utländska medborgare. Teknikföretagens Li Ljungberg, Näringspolitisk expert inom talangattraktion förklarar kort vad de nya reglerna innebär:

-Förslaget innebär förhoppningsvis att det blir lättare för företagen att rekrytera utländska experter. Sverige får helt enkelt mer konkurrenskraftiga villkor när det gäller att attrahera forskare, specialister och andra nyckelpersoner.

 

Sedan 1 januari 2024 utvidgades skatten från fem år till att gälla i sju år. Vad är det nya nu?

 

-Det man gör nu är att man sänker beloppsregeln från 2 basbelopp till 1,5 basbelopp. Två prisbasbelopp beräknas 2025 motsvara en ersättning på 119 000 kronor. En ersättningsnivå på ett och ett halvt prisbasbelopp skulle motsvara en ersättningsnivå på 88 500 kronor 2025. Detta innebär alltså att en person med en månadslön på 88 500 kronor nu kan få en sänkt skatt.

 

Hur går man till väga som företag om man vill ansöka om expertskatt och vad bör man tänka på?

 

-Ansökan behandlas av Forskarskattenämnden. Expertskatten omfattas inte av svenska medborgare som återvänt efter lång utlandsvistelse. Inte heller personer som bott stadigvarande i Sverige (minst 6 mån) de senaste fem åren före ansökan. Arbetsgivaren ska antingen vara ett svenskt företag eller ett utländskt med fast driftställe i Sverige. Ansökan måste ha kommit in till Forskarskattenämnden senast tre månader efter att arbetet påbörjats i Sverige. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025 och tillämpas första gången för arbete i Sverige som påbörjas efter den 31 december 2024.

Teknikföretagen har varit involverade i beslutsprocessen som remissinstans och givit sina synpunkter. Teresa Jonek, Näringspolitisk expert, säger så här om hur Teknikföretagen ställer sig till den nya expertskatten:

 

-Vi tycker det är bra utifrån att det stärker svenska företags möjligheter att attrahera behövlig kompetens och vi blir mer internationellt konkurrenskraftiga. Men det räcker inte, vi måste arbeta betydligt mer strategiskt som land för att stärka vårt forsknings- och innovationssystem, där en långsiktig samverkan mellan akademi, industri och institut är en nyckel för att lyckas med en teknikutveckling i världsklass som också når marknaden. Och då förordar vi strategiska innovationsprogram, med industrins behov som utgångspunkt.

 

Den 15 januari 2025 ska "Utredningen om skatteregler som gynnar forskning och utveckling - en översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna" lägga fram sina förslag. Vad kan väntas komma i den?

 

-När det gäller FoU-avdraget är en förhoppning att vi får en tydlig definition av vad man lägger inom ramen för forskning och utveckling. Det gäller särskilt definitionen av utveckling som varit mycket otydlig och därmed skapat rättsosäkerhet, inte minst eftersom ett krav om återbetalning kan slå mycket hårt mot ett litet företag. Avdraget riktar sig ju framför allt till små- och medelstora företag.

 

 

Publicerad 25 september 2024

Text

Linda von Essen-Sylvén