Mindre energi bakom exportframgång
Med smarta lösningar och fokus på hållbarhet sänker Regins produkter energiförbrukningen där användandet är som störst: i fastigheter. Efterfrågan ökar i hela världen.
På drygt 70 år har Regin gått från liten spelare med en produkt, hygrostater som mäter fukt med hjälp av mänskligt hår, till global aktör inom fastighetsautomation. Företaget säljer till över 90 länder, har kontor i 20 och partners i 80.
– Det är hett att spara energi och samhällsnyttan är enorm. Man pratar om transporter och flygplan, men det handlar om vilken temperatur du ställer in på ditt element. 40 procent av världens energianvändning kommer från fastigheter, säger försäljningsdirektör Stefan Blom.
I dag står exporten för 65–70 procent av omsättningen. På senare år har intresset för termostater och rumsreglering ökat.
– I Västeuropa är det vanligt med smarta och sammankopplade termostater i olika zoner eller rum, då kan man spara 20–25 procent energi direkt. Det börjar komma även i Asien.
Vilka faktorer har varit viktigast för er exportframgång?
– Tålamod, att bygga på sig ett nätverk och att säkra att det man levererar har kvalitet. Vi gör affärer med folk och man måste kunna lita på den man gör affärer med. Vi jobbar långsiktigt och ställer upp direkt om kunden får problem.
Regin har lång erfarenhet av statligt exportfrämjande. För 25 år sedan följde Stefan Blom med på sina första resor till Frankrike och Baltikum, med hjälp av stödpaket för små och medelstora företag (SME).
– Utan stödet hade jag inte känt på de länderna just då. Och under första resan till Baltikum träffade jag en kund som köper av oss än i dag.
På senare år har Regin fått stöd för att satsa i Indonesien och Indien. Det handlar mindre om att öppna dörrar och mer om att få en nödvändig spark i baken.
– Indien är ett land med stora möjligheter, men det är jobbigt att ta sig in. Kan vi då åka på en resa med andra svenska företag där allt är arrangerat kan vi lättare sätta fart. Så det hjälper oss faktiskt att öka vår export.
Saknar ni något i främjarsystemet?
– Det är viktigt att det inte bara finns generalister utan även specialister i respektive land. Det finns några sådana personer och när man har satt av dem har jag känt mycket bättre stöd. Inom sjukhus- läkemedels- och värmeteknik finns det mycket kvar att göra.
Stefan Blom jämför med Danmark, ett litet land som lyckats skapa mycket affärer i Europa för värmeindustrin tack vare pengar till riktade resurser.
– Genom att jobba mer konkret har danska företag fått hjälp att öppna dörrar. Svensk teknik är fantastiskt bra, om vi lyckas samla ihop oss bättre kan vi leverera mycket mer.
När det kommer till behov av statlig stöttning efterlyser Stefan Blom svenska investeringar utomlands. Andra länder lyckas bättre. Ett exempel är när han hade följt en affär i Europa länge. När den skulle genomföras blev det med pengar från Japan, som ställde krav på japansk teknik.
– Det är sällan man ser svenska staten gå ut och göra den typen av investeringar. Det hade självklart hjälpt. Vi lyckades hålla oss kvar, men fick en mycket mindre del av kakan.
Han tycker också att Sverige borde tänka om kring energisatsningar. I stället för att lägga stora pengar hemma, kan man sätta av ett mindre belopp på svenska investeringar utomlands och skapa mer för miljön.
– Ute i världen är det snabba upphandlingar, men fem år senare funkar inte tekniken. Svenska företag har ett mycket mer hållbart tänk, 20 år gamla installationer fungerar fortfarande utmärkt. Vi kan leverera något som håller på sikt. Det är vår tradition.
Regin har inte lyckats hitta rätt inom statliga exportfinansieringsstöd eller -krediter. Stefan Blom är främst intresserad av att någon granskar och gör en bedömning av en motpart som känns osäker och hjälper till om betalningen dröjer. Men det har varit dyrt att få på plats. Regins projekt har ofta varit för små.
– Eftersom vi tillsammans sätter av pengar till sådana redskap är det synd att de bara används av stora företag. Det är kanske inte det som ökar svensk export.
Text
Minna UlinFoto
Erik Thor