Teknikföretagens Näringspolitiska chef om budgeten
Teknikföretagens Näringspolitiska chef Maria Rosendahl ger betyg ”väl godkänt” till stora delar av de satsningar som regeringen gör för tekniksverige i och med 2025 års budget.
-Frågor som vi arbetat med under lång tid ser vi nu att vi får gehör för. Långsiktiga satsningar på både forskning – och infrastruktur i Sverige kommer att förbättra konkurrenskraften för svenska teknikföretag och övrig industri, vilket är mycket positivt, säger Maria Rosendahl.
Regeringens budget för nästa år innehåller ofinansierade åtgärder för 60 miljarder kronor. Det är en något expansiv budget och en rimlig avvägning givet konjunkturläget, anser Teknikföretagen. Det är också positivt att budgeten innehåller flera satsningar som syftar till att förbättra förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och produktivitet.
-Åtgärderna på forskningsområdet är ju inget vi ser effekt av i morgon utan det är långsiktiga satsningar som kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft på sikt. Men de visar att regeringen nu har rätt fokus. Samtidigt tror vi att Sverige över tid måste sikta ännu högre för att försvara och utveckla tekniksveriges starka position. Vi ser gärna att regeringen har som mål att den offentliga forskningens andel av BNP når minst 1 procent av BNP, säger Maria Rosendahl.
Att Vinnova får förstärkt budget är också ett positivt besked tycker Teknikföretagen. Och ser fram emot en FoI-proposition senare i höst som förhoppningsvis innefattar kraftfulla satsningar på tillämpad forskning som möter industrins behov, exempelvis genom strategiska innovationsprogram.
-Det tror vi är en viktig förutsättning för att svenska teknik- och industriföretag ska kunna vara konkurrenskraftiga framåt, menar Maria Rosendahl.
Av de stora posterna i budgeten är naturligtvis höjda anslag till infrastruktur mycket positivt för industrin. Men även många andra delar genomsyras av att regeringen ser många av de problem som hindrar Sveriges tillväxt. Effektivare tillståndsprocesser är en sådan satsning. Likaså förstärkning kopplat till tillsättningar av strategiskt viktiga tjänster inom EU-institutionerna som Teknikföretagen verkat för länge. Även ökade incitament för kommuner att säga ja till ny vindkraft är en viktig del i omställningen.
-Det nya "Kraftlyftet" med fokus på energilagring, flexibilitet och modern teknik är ytterligare ett viktigt område och det är naturligtvis även en kommande större satsning på ladd- och tankinfrastruktur för tunga fordon, säger Maria Rosendahl.
Något som Teknikföretagen efterfrågat länge är en så kallad STEM-strategi (science, technology, engineering and mathematics) som handlar om att lyfta kompetenser som behövs för att Sverige ska vara ett innovativt land i framkant. Detta finns nu aviserat i budgeten.
-Det är positivt att man redan nu talar om en STEM-delegation, något som vi på Teknikföretagen efterfrågat. Emellertid rymmer årets budget få satsningar på området vilket är oroväckande, men vi ser fram emot vilka satsningar som följer när strategin de facto lanseras, avslutar Maria Rosendahl.
Text
Maria Rosendahl/Linda von Essen-Sylvén