3 min lästid : 26 februari 2025

Smart teknik ska göra svensk havsodling mer lönsam

I dag importeras över 70 procent av all sjömat som konsumeras i Sverige. Med hjälp av AI ska svensk havsodling öka sin konkurrenskraft. ”Vår forskning gynnar både miljö och plånbok”, säger Fredrik Gröndahl, forskare vid KTH och föreståndare för forskningscentret Blå Mat.

undervattensdrönare (foto:privat)
undervattensdrönare (foto:privat)
Fredrik Gröndahl (foto:privat)
Fredrik Gröndahl (foto:privat)

Alger har länge varit ett självklart inslag på tallrikar i Asien. På senare tid har även svenskarnas intresse för den näringsriktiga sjömaten börjat växa. Allt fler aktörer ser odling av alger som ett klimatsmart sätt att öka den lokala produktionen av mat från havet.

 

Fredrik Gröndahl har i flera år odlat alger på Västkusten. Både i sin roll som forskare och som en av grundarna till start up-bolaget Nordic Seafarm. Odlingen startar på hösten då tusentals sporer från lokala tångplantor sätts fast på rep som placeras cirka 1,5 meter under ytan. Där växer tången till, ner mot havsdjupet för att sedan skördas under våren.

 

-Framtiden ligger i ett hållbart vattenbruk med odlingar som kan skalas upp nu när våra hav är på väg att bli helt utfiskade.

 

Odlingen av alger sker ofta långt ut från land. För att minska kostnaderna utvecklar Fredrik Gröndahl och forskarkollegor en undervattensdrönare (en så kallad AUV, autonomos underwater vehicle) som istället för inhyrda båtar och dykare kan inspektera odlingarna. Farkosterna har utvecklats vid Swedish Maritime Robotics Center vid KTH och anpassats för att användas i nordiska vatten.

 

Med hjälp av sensorer och kameror kan undervattensdrönaren identifiera hur tången växer och även uppskatta en framtida skörd. Den kan också identifiera skador på undervattensriggen, som kan uppstå vid hårt väder.

 

-Ett automatiserat och optimerat odlingssystem är en förutsättning för att vi i Sverige ska kunna bedriva en livsmedelsproduktion som är konkurrenskraftig, säger Fredrik Gröndahl.

 

På senare tid har forskarna också börjat jobba med bildigenkänning i projektet, bland annat för att drönaren ska kunna lära sig att skilja på olika arter av alger och upptäcka hur en trasig rigg ser ut.

 

Fredrik Gröndahl lyfter också möjligheten att odla alger i närheten av havsbaserade vindkraftsparker. Även där spelar AI och maskininlärning en viktig roll. Till exempel efter en storm i havsbandet. Då skulle en undervattensdrönare kunna skickas ut på inspektionsrunda, ta bilder och skicka över dem till personer på land – en algbonde eller personal som servar vindkraftsparken.

 

-Jag ser en stor potential för den typen av autonoma farkoster när det gäller all typ av övervakning ute till havs, säger Fredrik Gröndahl.

 

I dag importeras över 70 procent av all sjömat som konsumeras i Sverige. För odlad fisk är siffran 90 procent. Blå Mats mål är att fördubbla svensk sjömatsproduktion till 2040.

 

Målet är högt satt, men inte omöjligt att lyckas med, anser Fredrik Gröndahl:

 

-Förutom alger har vi i Sverige kommit rätt så långt med odling av sjöpungar och musslor. Men för att nå målet krävs också ett mer kustnära fiske och en ökad satsning på landbaserad odling av fisk.

 

Fakta/Blå Mat

Forskningscentrum som arbetar för att öka svensk hållbar produktion och konsumtion av sjömat. Ett av målen är att utforska nya tekniker och arter för att avsevärt utvidga svenskt vattenbruk.

Verksamheten drivs av ett flertal universitet och forskningsinstitut samt cirka 70 medfinansiärer och partners från sjömatssektorn, inklusive branschorganisationer, regioner och idéburna organisationer.

https://www.bluefood.se/

Publicerad 26 februari 2025

Text

Ylva Carlsson