Vad innebär FoU-propositionen för mindre och medelstora teknikföretag? Intervju med Teknikföretagens vd Pia Sandvik
Teknikföretagen är över lag positiva till regeringens satsning på forskning och innovation som presenterades i FoU-propositionen. De industriella behoven har hörsammats och man har även sett till hela den industriella värdekedjan i de föreslagna åtgärderna. Men vad innebär investeringarna konkret? Och hur kommer det de mindre och medelstora företag inom teknikindustrin till del? Magasin t: har talat med Teknikföretagens vd Pia Sandvik som förklarar och reder ut.
FoU-propositionen presenterar regeringens forskningspolitik fyra år framåt. Anslagen för forskning och utveckling föreslås och beräknas öka successivt från 2025 till 2028 med totalt 6,5 miljarder.
– Den teknikintensiva industrin står för hälften av näringslivets FoU-investeringar i Sverige – i storleksordning 70 miljarder kronor per år. Regeringens kommande investering i excellent forskning och banbrytande teknik förbättrar förutsättningar för ökad växeldragning med det offentliga, menar Pia Sandvik och understryker samtidigt vikten av att de teknikområden som satsas på sker i nära dialog med industrin.
– Våra världsledande företag vet bäst var vi har våra styrkor och det är också så vi får med oss industrins egna FoU-investeringar och säkerställer att satsningar med marknadspotential kommer till stånd. Den offentliga förstärkningen är ett första steg, men i en global kontext är de totala statliga satsningarna på forskning och innovation mycket restriktiva. Näringslivet står för huvuddelen av Sveriges investeringar i FoU, säger Pia Sandvik.
Går det i budgeten att utläsa hur stor del av dessa satsningar som rent konkret kommer de mindre och medelstora företagen till del?
– Totalt satsas 1,2 miljarder kronor på strategiska teknikområden. Det är viktigt för hela teknikindustrin, stora som små. Inom ramen för Vinnovas budget avsätts därtill drygt 100 miljoner kronor för att verifiera forskningsresultat med stor potential för kommersialisering och nyttiggörande – det är bra för mindre företag som experimenterar med framväxande ny teknik. Vinnova tillförs också drygt 100 miljoner kronor för nyutveckling och investeringar i test- och demo, något som ger mindre och medelstora företag ökade möjligheter att få access till modern teknisk infrastruktur. Från Teknikföretagen är detta något vi välkomnar. Utveckling av allt från material till processer, produkter och tjänster underlättas av tillgång till god teknisk infrastruktur.
I regeringens förslag anslås också 70 mkr till forskningsinstitutet RISE. Förstärkningen ska användas för att stärka näringslivets ökade behov av institutets tjänster inom bland annat totalförsvar. Höjt basanslag till RISE är välkommet menar Pia Sandvik eftersom det ökar institutets möjligheter till stabil och långsiktig utveckling.
– Forskningsinstitutets uppdrag är bland annat att stödja en innovativ utveckling i små och medelstora företag. RISE har en unik och viktig roll i innovationssystemet genom att komplettera företag och akademi, vilket är viktigt att värna. Anslaget möjliggör bland annat att RISE kan utveckla kompetens inom strategiskt viktiga områden för Sverige. Det kan ske genom till exempel ökat engagemang inom initiativ på europeisk nivå och att mindre företag kan delta i EU-finansierade program. Bra för Sverige och bra för konkurrenskraften.
Hur har Teknikföretagen arbetat för att få gehör för medlemmarnas och branschens viktiga frågor i FoU-propositionen? Och hur arbetar man från nu och framåt?
– Vi utgår alltid ifrån medlemmarnas intresse. Redan hösten 2022 påbörjade vi arbetet med att samla Teknikföretagens FoU- referensgrupp och lyssna in vilka områden som var viktiga. Därmed kunde vi identifiera primära utmaningar hos medlemsföretagen. Därefter följde en rad actions, allt från seminarium med forskningsministern, konkreta inspel till FoU-propositionen, möten med Regeringskansliet till ansökan om Impact Innovation program, förklarar Pia Sandvik och fortsätter:
– Nu och framåt ligger fokus på att föreslagna satsningar kommer till nytta för industrin. Som ett led i detta vill vi få till stånd en funktion med huvudansvar för att utveckla och implementera en nationell teknikstrategi som ligger i linje med Sveriges långsiktiga mål inom innovation, säkerhet, hållbarhet och digitalisering. Vi kallar det ett CTO-kontor. Funktionen måste dock bygga på ett mycket nära samarbete med industrin för att vara relevant och bör placeras inom statsrådsberedningen och rapportera direkt till statsministern.
Ett av Teknikföretagens prioriterade reformförslag (se sammanställning nedan) är att koppla samman civilforskning och försvarsforskning. Hur prioriteras detta i FoU-propositionen?
– Regeringen lyfter vikten av en ökad samverkan och synergi men här hade vi önskat större tydlighet och konkreta åtgärder från försvarsdepartementets sida. Det finns stora behov hos Försvarsmakten som den civila teknikindustrin har lösningar på. Men hur vet jag som mindre företag hur jag ska ställa om? Vad exakt har Försvarsmakten för behov och vilka krav ställs för att kunna leverera lösningar? Här måste man få till en tydligare satsning på hur man ska få ihop civil- och militärsamverkan, säger Pia Sandvik.
I regeringens forskningspolitik de närmaste fyra åren planeras satsningar på så kallade strategiska tekniker. Vad är det?
– Strategiska tekniker är områden där vi har en industriell styrka i Sverige eller där vi behöver göra en kraftsamling. Det handlar bland annat om uppbyggnaden av miljöer för banbrytande och möjliggörande tekniker inom områden så som AI, nya material och produktionsteknik. Det görs också en förstärkning med ytterligare 150 miljoner kronor, utöver dagens 500 miljoner kronor, av programmet för Avancerad Digitalisering. Öronmärkta medel finns också för specifika batterisatsningar till både RISE, Vinnova och utvalda lärosäten. Programmet FFI, Fordonsstrategisk forskning och innovation fortsätter med samma finansiering som tidigare, 500 miljoner kronor per år, och det nationella flygtekniska forskningsprogrammet, NFFP, förlängs också och får dessutom en ytterligare förstärkning på 90 miljoner kronor till 2028. Satsningarna bidrar till att genomföra långsiktiga industrinära forskningsprojekt i Sverige, vilket tryggar både sysselsättning och exportintäkter, avslutar Pia Sandvik.
Sammanfattning av utfallet i FoU-propositionen sett till prioriterade reformförslag för Teknikföretagens medlemmar:
Förslag 1: Höj ambitionsnivån i forsknings- och innovationspolitiken
Utfall: Regeringen avsätter 6,5 miljarder kronor – en historiskt stor förstärkning
Förslag 2: Ta fram en nationell teknik- och innovationsstrategi
Utfall: Regeringen avser fokusera satsningar på strategiska teknikområden, det vill säga banbrytande och möjliggörande teknik baserat på identifierade områden.
Förslag 3: Säkerställ att ett nytt forskningsfinansieringssystem tillgodoser behovet av behovsmotiverad forskning
Utfall: Innovation och nyttiggörande står i fokus för regeringens proposition tillsammans med excellens och internationalisering. Såväl Vinnova som Vetenskapsrådet och RISE får ökade anslag för behovsmotiverad forskning.
Förslag 4: Satsa på långsiktiga innovationsprogram
Utfall: Regeringens avser satsa på "Excellenskluster", en ny insatsform baserade på erfarenheterna från Strategiska Innovationsprogram.
Förslag 5: Tillgängliggör teknik- och forskningsinfrastruktur
Utfall: 100 miljoner kronor i medel för nyinvestering och tillgängliggörande av teknikinfrastruktur via Vinnova samt 100 miljoner kronor för verifiering av forskningsresultat.
Förslag 6: Koppla samman civil forskning och försvarsforskning
Utfall: Regeringen konstaterar behov av ökad samverkan och synergi mellan civil och militär forskning, innovation och teknikutveckling samt vill utforska vilka möjligheter som finns för detta.
Text:
Linda von Essen-Sylvén/Patrik SandgrenFoto:
Viktor Fremling (överst) Eva Lindblad (mitten)