3 min lästid : 10 januari 2025

Kompetensen finns i Sverige – förbättrat AI-verktyg hjälper företag hitta rätt

70% av alla internationella mastersstudenter i Sverige vill vara kvar efter avslutade studier. Trots det så är det bara 25% som stannar. En hög andel av internationella studenter studerar utbildningar inom teknik och naturvetenskap, kompetens som svenska företag söker. Nu finns ett AI-verktyg via Switch to Sweden, som ska hjälpa till att lättare matcha talanger och företag.

Anna Broeders, Talent & Community Manager på Linköping Science Park
Anna Broeders, Talent & Community Manager på Linköping Science Park
Tabea Schroth är CMO på MIMSI Materials AB, ett avknoppningsföretag från Linköpings Universitet
Tabea Schroth är CMO på MIMSI Materials AB, ett avknoppningsföretag från Linköpings Universitet

Switch to Sweden är ett Vinnova-finansierat initiativ med syfte att öka antalet kvalificerade matchningar mellan internationell akademisk kompetens som redan finns i Sverige och rekryterande företag. Projektet leds och drivs av Linköping Science Park där Anna Broeders arbetar som Talent & Community Manager.

 

-Switch to Sweden har funnits i tre år. Hittills har 280 företag och 1164 talanger deltagit, vilket resulterat i 240 matchningar som i sin tur har lett till ett 60 tal bokade möten. Det som är roligt nu är att vi lyckats skapa en ännu bättre och mer träffsäker urvalsprocessen genom att AI matchmaking-verktyget hela tiden förfinats, berättar Anna Broeders

 

AI- verktyget utgår från ett frågeformulär. Frågorna täcker specifika färdigheter och motivationsfaktorer. Företag och studenter måste fylla i samma formulär och svaren jämförs via verktyget. Om det finns en hög grad av kompatibilitet mellan svaren, kommer det att bli en positiv match. Om svaren på kompetens och intressen är oförenliga (kandidaten har inte de färdigheter eller motivationer som företaget behöver), kommer det inte att betraktas som en match.

 

Teknikbranschen i Sverige kommer att behöva cirka 18 000 talanger varje år. För att ytterligare öka antalet kvalificerade matchningar mellan kandidater och svenska arbetsgivare har Vinnova beviljat Switch to Sweden ytterligare anslag fram till december 2026.

 

-Det gör att vi nu kommer att kunna vidareutveckla matchmaking-plattformen men också satsa på ännu fler matchmaking event mellan talanger och företag. Viktigt är att få företagen att förstå att det inte längre är så krångligt att rekrytera kompetens utanför Sverige. Antalet internationella talanger är långt större än företag som rekryterar internationell kompetens. Detta tror jag beror på att man ser för många hinder så som språk och kultur men också att man sitter fast i gamla föreställningar om krångliga administrativa migrationsprocesser men så är det inte riktigt längre, menar Anna Broeders

 

Ett av alla företag som använt sig av Switch to Swedens matchmaking-plattform är MIMSI Materials AB, ett avknoppningsföretag från Linköpings Universitet där Tabea Schroth är CMO:

 

-Vi är ett litet startup-företag med begränsade resurser och när vi hörde om verktyget så kändes det perfekt för oss. Processen att boka möten med kandidater var väldigt snabb och smidigt och vi hittade en passande person ganska fort.

 

Vad skulle du vilja skicka med till andra företag som är i behov av kompetens?

 

- Vi fick många bra leads genom Switch to Sweden, personer som vi nog aldrig hade nått annars. Jag vill uppmuntra andra företag att överväga hur många fantastiska talanger de kan gå miste om genom att inte tänka utanför landets gränser. Innan vi rekryterade genom Switch to Sweden hörde jag en del skrämmande historier om den administrativa komplexiteten i arbetstillståndsprocessen. I efterhand var processen dock faktiskt mycket snabbare än vad jag hade förväntat mig - speciellt om kandidaten redan är i Sverige - och jag skulle rekommendera andra företag att inte låta sig avskräckas av den, avslutar Tabea Schroth.

 

Teknikföretagen driver påverkansarbete för förbättrade processer för utländska talanger som vill arbeta i Sverige och hjälper medlemsföretag med ansökningar om arbetstillstånd. Mer information finns att läsa här: Arbetstillstånd

Mer information om Switch to Sweden finns att läsa här: Switch to Sweden - Linköping Science Park

 

 

 

Publicerad 10 januari 2025

Text

Linda von Essen-Sylvén

Foto

Switch to Sweden, Erik Thor och MIMSI Materials AB