2 min lästid : 20 september 2024

Marcus Wandts barnbok ska öka intresset för teknik i skolan

En viktig faktor för att få fler att vilja välja natur- och teknikinriktade utbildningar är att i tidig ålder uppmuntra barnens naturliga intresse. Därför ger Teknikföretagen nu 15 000 grundskolebarn möjligheten att få ta del av spännande utbildningsmaterial tillsammans med astronauten Marcus Wandts nya barnbok, Sikta mot Stjärnorna.

Marcus Wandt är inte bara Sveriges senaste astronaut, han är också utbildad ingenjör inom elektroteknik, stridspilot och en förebild för många unga.

 

- Initiativet är en del i vår satsning för att öka intresset för STEM-ämnen i skolan. Även om undersökningar visar att unga är positiva till teknik så väljer många ändå bort teknikutbildningar tidigt då de anser att teknik inte är något för dem. Genom att erbjuda gratis böcker och kreativt undervisningsmaterial, vill vi ge elever en tidig och positiv upplevelse av teknik och inspirera framtidens ingenjörer och innovatörer, berättar My Stranne, ansvarig för ungdomskommunikation på Teknikföretagen.

Grundskolan spelar en viktig roll i att ge unga en bra kunskapsbas att stå på och stimulera intresset för teknik och matematik. Förra året genomförde Teknikföretagen en undersökning där man frågade tusentals grundskolelärare om teknikundervisningen och då framkom att många tyckte att de saknade bra undervisningsmaterial och det fanns även en önskan om fortbildning.

För att möta detta önskemål har Teknikföretagen lanserat ett initiativ där 15000 grundskoleelever får möjlighet att ta del av astronauten Marcus Wandts nya barnbok Sikta mot stjärnorna, tillsammans med ett pedagogiskt undervisningsmaterial. Lärare i årskurs 1–3 kan ansöka om en klassuppsättning av boken tillsammans med en lärarhandledning, som är framtagen för att på ett kreativt sätt integrera boken i undervisningen.

 

- Det känns fantastiskt att vi kan bidra på det här sättet. Det här är ett annorlunda och inspirerande utbildningsmaterial som vi verkligen tror kommer att väcka nyfikenhet hos barnen. I boken berättar Marcus Wandt om allt från hur hur det känns att tyngdlös sväva in i köket för att äta frukost, till vad en ingenjör gör. Barnen får också läsa om uppfinningar som vi ofta använder här på jorden, men som ursprungligen utvecklades för rymden, säger My Stranne.

Lärarhandledningen, som har skapats av Mariana Back, en erfaren lärare och vetenskapskommunikatör, ger lärare verktyg för att integrera boken i undervisningen. Mariana Back arbetar även centralt i projektet Esero Sverige, som är en del av ESA och Rymdstyrelsen.

 

- Vi kallar oss för fadder till boken och har varit involverade på en rad olika sätt bland annat genom att bidra med kunskap och material till både boken och lärarhandledningen. Nu har vi 500 klassuppsättningar med tillhörande lärarhandledning som bara väntar på att få bli bläddrade i. Så är du lärare i åk 1–3 är du varmt välkommen att ansöka, avslutar My Stranne

 

FAKTA:

Lärarhandledningen är framtagen gemensamt med barnboksförlaget Bonnier Carlsen och anpassad för att följa läroplanen i bland annat teknik, matte, svenska och bild. Lärare för årskurs 1-3 har möjlighet att ansöka om en klassuppsättning från och med den 20 september. 

Här ansöker du om en klassuppsättning:

https://upptacktech.teknikforetagen.se/p/siktamotstjarnorna

 

STEM står för science, technology, engineering och mathematics och är ett samlingsbegrepp för de kompetenser som behövs för att Sverige ska vara ett innovativt land i framkant.

 

 

 

 

Publicerad 20 september 2024

Text

Linda von Essen-Sylvén