4 min lästid : 08 december 2021

Rätt budskap lockar fler till utbildning

”För att arbeta som ingenjör behöver du vara intresserad av teknik, matematik och datorer”. Det är budskapet till unga som ska välja utbildning. Men stämmer detta verkligen? Nej, menar civilingenjören Antonia Dåderman, men du bör vara intresserad av framtiden.

Som vi skrivit om tidigare i magasin t: finns det en del myter om såväl teknikrelaterade utbildningar som om ingenjörsyrket. För att slå hål på några av dessa myter har vi tagit hjälp av Antonia Dåderman, som blev utsedd till Female Leader Engineer 2019, en utmärkelse som årligen tilldelas en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärker sig i sitt sätt att leda människor. Hon gör just nu ett specialdesignat traineeprogram på Sandvik, Volvo Cars och Stora Enso. 

 

”För att arbeta som ingenjör behöver du vara intresserad av teknik, matematik och datorer”.  Det är en inte helt ovanlig beskrivning av ingenjörsyrket. Så står det till exempel på en webbplats som vänder sig till unga och som säger sig ha som uppdrag att beskriva framtidens arbetsmarknad och vilka utbildningar som leder till jobb på den samma.

 

Måste man verkligen vara intresserad av teknik, matematik och datorer för att arbeta som ingenjör?

– Nej, det måste man inte. Jag skulle säga att för att arbeta som ingenjör behöver du ha en passion för framtiden. Teknik, matematik och datorer kommer vara verktyg i din verktygslåda för att utveckla framtiden. Hur du vill bidra och påverka den framtiden kan du bestämma själv som ingenjör, säger Antonia Dåderman.

 

Hon beskriver gärna ingenjörsyrket genom ett venndiagram.

 

– I en ring finns ”teknik”, ”människor” i en annan och ”framtid” i en tredje och de här ringarna överlappar varandra. Som jag ser det kan man lägga fokus lite var som helst i det här diagrammet beroende på vad man är mest intresserad av. Själv tycker jag att det är allra roligast med människoperspektivet - jag får vara med och förändra företag och samhället genom att lösa problem med andra människor med teknik som verktyg.

 

Inte jätteintresserad av teknik, så ingenjör är inget för mig

”Jag är inte jätteintresserad av teknik så det passar inte mig”. Det är ett svar som återkommer i de attitydundersökningar som Ungdomsbarometern gjort på Teknikföretagens uppdrag. Det här är också något som Antonia Dåderman väl känner igen.

 

– Jag föreläser en del för skolungdomar och det här är den kommentar jag får höra allra oftast. Då brukar jag berätta att jag inte är jätteintresserad av teknik heller. Jag tycker att teknik är superspännande och coolt, men jag är ännu mer intresserad av människor och vad teknik kan göra för dem. Jag tror inte man behöver älska teknik, men för mig är teknik en förutsättning för det jag vill åstadkomma, det vill säga påverka framtiden för människor.

 

Hårt arbete slår talang

”Man måste vara jättebra på fysik, teknik och matte för att läsa till ingenjör”

 

– Nej. Jag brukar säga att du behöver inte vara bra på matte och fysik när du börjar ingenjörsutbildningen. Poängen med utbildningen är ju att du ska bli bra på det.

Just det här att många förutsätter att man redan måste vara väldigt bra på det man ska lära sig är något som Antonia Dåderman funderat en del över.

 

– Det jag har märkt när jag har föreläst på gymnasieskolor är att när det gäller till exempel andra yrken så förutsätts man inte behöva kunna en massa innan utbildningen. Man tänker att man går läkarprogrammet för att lära sig att bli läkare eller man går juristprogrammet för att lära sig att bli jurist. Det borde väl vara samma logik när det gäller ingenjörsprogrammen? Vad är det annars du ska lära dig på KTH, Chalmers eller vilken skola eleven nu väljer, säger hon.

Antonia Dåderman menar att hårt arbete är viktigare än fallenhet. Alla kan bli ingenjörer om man jobbar hårt.

 

– Jag citerar gärna influeraren Therese Lindgren som i ett vlogg-inlägg sa att ”hårt arbete slår talang, när talang inte jobbar hårt”.  Det tycker jag är så himla bra och det visar att jobbar man hårt så kommer man långt, man måste inte ha en viss talang för att bli ingenjör. Det är för mycket fokus på talang och för lite på arbetet för att nå dit. Jag är övertygad om att vem som helst kan bli civilingenjör. Däremot har jag full förståelse för att inte alla vill ta sig igenom en femårig utbildning, eller har ett annat intresse men det har inget att göra med om personen är tillräckligt smart eller inte.

 

Ge konkreta exempel på vad ingenjören kan jobba med

”Som ingenjör kan du jobba med allt”. Det är ett vanligt förekommande svar på frågan om vad man kan göra som ingenjör. Det här är väl egentligen ingen myt, för det stämmer ju, men sanningen kan behöva utvecklas lite, menar Antonia Dåderman.

 

– ”Allt” ger ärligt talat inte så mycket vägledning till en ung person som funderar över vad han eller hon ska bli. Det svaret hjälpte i alla fall inte mig när jag undrade vad man kan göra som ingenjör. Det är alldeles för vagt! Och är det inte tydligt vad man kan göra som ingenjör är nog risken stor att man väljer något annat som är lätt att förstå vad yrket innebär. Så får du frågan vad man kan jobba med som ingenjör, visa gärna på bredden men ge också några konkreta exempel på vad detta ”allt” kan vara.

Publicerad 08 december 2021

Text

Karin Fjell Hager

Foto

Erik Thor