4 min lästid : 23 maj 2025

Studenter i ledningsrummet gav nya insikter

I tre år har Morakniv tagit in studenter i en skuggledning, kallad Junior Management Team. Det har gett bolaget nya insikter om hur den yngre målgruppen tänker, men också hjälpt studenterna vidare i deras karriärer.

– Vår ledningsgrupp är ganska homogen, med medelålders kvinnor och män med liknande bakgrund. Bland medarbetarna är medelåldern 40 plus. Vi var nyfikna på vad den unga generationens medarbetare och kunder tycker och tänker, vilka perspektiv de har och vad de kan tillföra vår verksamhet, säger Marit Sandgren, hållbarhets- och hr-chef, och den som ansvarar för Junior Management Team.

 

Knivtillverkning har en lång historia i Mora och det som är dagens Morakniv grundades för över 100 år sedan. I dag står bolaget för två stora utmaningar: Att klara kompetensförsörjningen till viktiga roller så som produktionstekniker, produktionsledare och ingenjörer. Och att ställa om produktionen och kommersialisera företaget.

 

– Vi är i en övergång från traditionell producent av konsumentvaror till att bli en marknadsdriven enhet med starkt kommersiellt fokus, säger Marit Sandgren.

Marit Sandgren, chef för personal och hållbarhet på Morakniv, har haft studenten Louise Christell som "skugga".
Marit Sandgren, chef för personal och hållbarhet på Morakniv, har haft studenten Louise Christell som "skugga".

Det är alltså här Junior Management Team kommer in. För tre år sedan tog Morakniv in sin första skuggledningsgrupp med studenter, för att få nya perspektiv på verksamheten och stärka sin position som attraktiv arbetsgivare. Varje medlem i ledningsgruppen har haft en egen skugga, som de också fungerat som mentor och bollplank för.

 

– När vi hade tagit den första omgången studenter i mål sa vi till varandra att "det här var ju helt fantastiskt, varför gör inte fler det här?" säger Marit Sandgren.

 

Studenterna har rekryterats genom kampanjer på sociala medier och har fått söka in med en presentationsfilm. De utvalda skuggorna har fått vara med på ledningsgruppsmöten, delta i workshops och vara med en dag i produktionen.

 

– Jag har fått en inblick i hur ledningsgrupper arbetar, hur beslutsprocesser går till och vad som är viktigt när man tänker strategiskt inom hållbarhet. Just att få möjlighet att komma innanför dörrarna till en ledningsgrupp och lära känna en företagskultur har varit en jätteviktig erfarenhet för mig, säger Louise Christell, som studerar en master i internationell strategisk ledning på Lunds universitet. Hon har haft Marit Sandgren som mentor.

 

– Jag har fått otroligt mycket coachning, hjälp med mitt cv och vi har haft många diskussioner om hur man kan vara som ledare och jobba med hållbarhet och strategiska frågor.

 

Från Moraknivs sida har Junior Management Team också varit ett sätt att knyta starkare kontakter med universitetsvärlden.

 

– Det är många år sedan vi i ledningen själva satt i skolbänken. Det är jätteintressant för oss att få höra vad studenterna läser för kurser nu och få ta del av den nya forskningen, säger Marit Sandgren.


Ur ett arbetsgivarperspektiv har arbetet gett ringar på vattnet.

 

– Våra Junior Management Team-medlemmar blir våra ambassadörer. Vi har också fått mycket annan uppmärksamhet för att vi gör det här, genom att vi bjudits in till föreläsningar och synts i media, säger Marit Sandgren.

 

Under året har studenterna arbetat tillsammans med ett business case, bestående av en produkt och en tjänst inom hållbarhet, som de presenterat för ledningen. Exakt vad de presenterat är affärshemligt.

 

– Idéerna finns med i våra utvecklingsplaner, kanske inte konkret men absolut utifrån samtalen vi hade. Det blev jättebra diskussioner när caset presenterades och vi fick verkligen tänka i nya banor, säger Marit Sandgren.

 

– Jag tror att det vi presenterade var något de inte tänkt på själva, så ledningen blev lite chockad. Det känns absolut som att vi bidragit med nya idéer, säger Emil Lind, som studerar maskiningenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle.

 

Han läser sista året och valde att söka in till Junior Management Team i stället för att läsa ett extra år med praktikperioder.

 

– Det här var en bra möjlighet att få en del praktik samtidigt som jag pluggar. Jag har varit skugga till Moraknivs produktionschef och fick bland annat följa med honom en vanlig arbetsdag. Något jag tar med mig är hur en arbetsdag kan se ut, hur man löser problem som uppstår och planerar strategiskt och operativt, säger Emil Lind, som fått jobb som produktionstekniker på Morakniv efter studierna.

Thomas Holmgren, Chief Operating Officer på Morakniv, tillsammans med skuggan Emil Lind
Thomas Holmgren, Chief Operating Officer på Morakniv, tillsammans med skuggan Emil Lind

Marit Sandgren vill rekommendera andra teknikföretag att ta in juniorer.

 

– Det har varit väldigt givande, både för oss på företaget och för studenterna som får hjälp med karriären. Det vi som företag investerar i är vår tid, vilket vi alla vet att ingen har för mycket av. Men vi har känt att det blivit som en oas i vardagen, att vi stannar upp och får tänka till kring andra perspektiv när juniorerna kommer.

 

Vad har hon då lärt sig om den yngre generationens tankar och värderingar?

 

– Det är förstås väldigt ambitiösa personer som söker och alla har sina olika inriktningar. Men jag skulle säga att det alla juniorer har haft gemensamt under de här åren är att de är modiga, de vågar utmana och ställa frågor. Och så är de kloka och bryr sig mycket om hållbarhet på alla plan.

 

Översta bilden, bakre raden från vänster: Marit Sandgren, Thomas Holmgren, Erik Eriksson, Lukás Zika, Mats Östling, Morakniv.
Studenter: Amanda Strand, Emil Lind, Louise Christell och Selina Parker. 


Publicerad 23 maj 2025

Text och bild

Karin Jansson