Pionjären GreenIron H2- ny medlem i Teknikföretagen
GreenIron H2 AB är i färd med att sätta världens första fullskaliga kommersiella anläggning för framställan av helt fossilfritt järn och stål i produktion. Företagets främsta fokus är att bidra till minskade CO2 utsläpp genom att ha en klimatvänlig metod att producera järn och stål på, samt att bidra till ökad resurseffektivitet. Tekniken möjliggör cirkularitet genom ökad återvinningen av restprodukter och avfall inom järn- och stålindustrin. Trots att produktionen knappt hunnit komma i gång i Sverige har flera av världens ledande företag inom gruvindustri fått upp ögonen för företagets unika teknik och modulära system. Edward Murray är CEO på GreeIron H2.
- Vår anläggning i Sandviken som vi tar i drift nu blir vår första fullskaliga produktionsanläggning. Men vi har redan ett otroligt stort intresse från hela världen med flera internationella delegationer på plats. Vi har till exempel redan kört tester för stora multinationella gruvföretag som Rio Tinto och VALE samt stålföretag som Arcelor Mittal, berättar Edward Murray.
Vad är det som gör tekniken så unik och som särskiljer er från andra aktörer på marknaden?
- Genom vår unika och patenterade teknik kan vi utvinna metaller ur metalloxid utan CO2 utsläpp. Vår teknik är inte bara användbar för jungfruliga råvaror som malm utan fungerar även väl på restprodukter och avfall vilket öppnar upp för ökad cirkularitet och resurseffektivitet. Vi har påvisat att vi kan utvinna metaller ur restprodukter som slipavfall, slagg och glödskal. Utöver det är vår metod användbar för alla typer av malmkvalitet där andra tekniker idag kräver högren malm för att kunna producera grönt stål. Vår teknologi är modulär och skalbar vilket gör den smidig att koppla till olika produktionsanläggningar.
- Vi ser också att vi kan vara ett komplement till redan befintliga processer för att ytterligare höja återvinningsgraden och minska CO2-utsläppen. Vi kan även öka resurseffektiviteten i samarbete med andra framtida fossilfria tekniker då vi kan processa det material som av olika kvalitetsskäl ej kan processas i andra lösningar.
2019 så tog ni patent för teknologin men egentligen så var ni lösningen på spåren redan för över 50 år sedan, berätta!
- Ja, det stämmer. Min pappa började forska kring återvinning av restprodukter och avfall från stålindustrin redan i slutet av 60-talet. Och hade faktiskt också några år senare tagit fram en fullskalig anläggning. Men han var långt före sin tid, ingen eller få förstod var återvinning var. Men i samband med att Parisavtalet tecknades 2015 så började vi titta på det igen. Vi gick igenom vilka tekniska landvinningar som gjorts sedan 70-talet och kunde implementera den nya tekniken i pappas forskning. I slutet av 2018 köpte vi ett lagerbolag och året efter patenterade vi tekniken. Sedan dess har vi testat processen och kört över 100 olika material i vår forsknings- och utvecklingsugn i Kumla med mycket goda resultat. Första gången vi tillverkade fossilfritt järn var redan i april 2020 så vi vet att tekniken fungerar
Hur går dina tankar kring industrins gröna omställning. Hur ska man tänka för att lyckas?
- A och O för att en omställning ska lyckas är att man vågar utmana status quo och att man får till goda samarbeten. Sedan måste man titta på en gradvis utfasning, man kan inte bara slänga ut allt på en gång. Viktigt också att man prissätter alla resurser i produktionen. Något jag reflekterat en del över och som jag tycker är märkligt är att vi aldrig prissatt miljön, det har ju historiskt varit gratis att släppa ut. Det är ju en politisk fråga och jag menar att vi måste bygga om vår politik för att fullt ut lyckas med omställningen. Miljön skall inte vara gratis att förstöra.
Nu inviger ni er första fullskaliga kommersiella anläggning i Sandviken. Hur ser tillväxtresan ut framåt, vad tror du ni befinner er om fem år?
- Vår affärsidé är att finnas där kunden finns, vi ska vara där materialet är. Menar man allvar med att vara grön måste man försöka vara det så långt det är möjligt. Då handlar det om allt från produktion och framställningsprocesser till transporter. Just nu håller vi på med en miljöansökan i Australien. Och nyligen hade vi en kanadensisk delegation på besök så vi får se vad det leder till. Som sagt intresset från internationellt håll är stort och vi har stora förhoppningar om en snabb utrullning. Det är svårt att säga var vi är om 5 år, men jag tror att vi har anläggningar i ett flertal länder och att vi har en positiv inverkan på minskade utsläpp. Varje ugn vi sätter i drift sparar utsläpp om ca 56 000 ton per år, vilket motsvarar drygt 18 000 bilar. Därför är vår målsättning att så snabbt som möjligt få ut vår teknik.
Varför var det viktigt för er att bli medlemmar i Teknikföretagen?
- För oss handlar hållbarhet om alla delar i en verksamhet. Vi ser oss som gröna ur många perspektiv – miljöpåverkan, energieffektivitet, samhällsmedborgare, arbetsmiljö och trivsel på jobbet. Därför är till exempel kollektivavtal en självklarhet för oss. Vi ser inte oss själva som ett stål-företag, utan som ett teknikföretag. Teknikföretagen har dessutom erbjudit bra och värdefullt stöd för oss i vår resa som startup- och senare scaleupföretag, avslutar Edward Murray.
Översta bilden: Anette Anderung, Site manager i Sandviken och Ulrika Molander, COO tillsammans med Edward Murray.
Fakta GreenIron H2 AB:
Startår: 2018
Anta anställda: 20
Ägare: Privatägt aktiebolag (bland ägarna återfinns bland annat Wallenbergägda investmentbolaget FAM)
Affärsidé:
Genom patenterad teknik reducera metalloxider till rena metaller. Processen är lämplig för utvinning av metaller från malm, rester och avfall. Tekniken är vätebaserad och därmed är den enda restprodukten vatten. I samband med stålverk kan GreenIrons process fossilfritt omvandla restprodukter, som slagg, till användbara järn- och metallråvaror. Inom gruvindustrin finns även restprodukter och biflöden, som på samma sätt kan omvandlas fossilfritt till råvaror för smältning direkt i stålverk.
Text:
Linda von Essen-Sylvén