6 min lästid : 22 oktober 2013

Universitetet som vill förändra världen

Han nöjde sig sällan med det sedvanliga och fann nya lösningar genom att göra saker på ett annorlunda sätt. Alvar Aalto var inte bara arkitekt och formgivare utan lite av en renässansmänniska som utmärkte sig på många områden. Det vill också det lärosäte göra som sedan 2010 bär hans namn. På Aalto-universitetet i Helsingfors pluggar konst -, ekonomi och ingenjörsstudenter sida vid sida för att berika varandra och världen.

I Design Factorys kafeteria på Aalto-universitetets campus i Otnäs hörs mer engelska än finska. Några projektarbetar, många dricker kaffe, andra värmer den medhavda lunchen i micron. Här möts studenter, lärare, forskare och företagspartners på lika villkor.


På en stor världskarta har nuvarande och tidigare studenter prickat in sina hemorter. Merparten av Europa, minus de brittiska öarna, Norge och Sverige, syns inte längre för alla knappnålar. Även i Indien och längs den kinesiska kusten börjar man ana ett mönster.

 

Med en befolkning på drygt 5 miljoner människor är Finland ett litet land med förhållandevis många lärosäten, som sällan rankas högt i globala sammanhang. För att råda bot på det gick Tekniska högskolan, Helsingfors handelshögskola och Konstindustriella högskolan samman och bildade det nya Aalto-universitetet år 2010.

 

Målet är att förändra världen. Det ska man åstadkomma genom internationellt högklassig forskning, banbrytande undervisning och genom att spränga gränser mellan vetenskapsområden och konstarter. I uppdraget ligger också att utbilda ansvarsfulla, självständiga experter som behärskar helheter och blir vägvisare i samhället. År 2020 ska Aalto-universitetet ligga i topp bland alla världens lärosäten.

Design Factory är en experimentell plattform för produktutveckling som förenar den kompetens som finns inom universitetets alla områden.

Kalevi Ekman är professor i produktdesign och produktion och föreståndare för Design Factory, en av universitetets tre "verkstäder" (de övriga två är Media Factory och Service Factory) som är ett utmärkt exempel på universitetets tvärvetenskapliga anslag.


– Design Factory är en experimentell plattform för produktutveckling som förenar den kompetens som finns inom universitetets alla områden. Vi strävar efter att hitta nya former för samarbete i en miljö där studenter, lärare och forskare arbetar tillsammans med företag, berättar han.


Inom Design Factory samarbetar tekniska områden som elteknik, automation, maskinteknik och materialteknik med konstämnen som textil- och beklädnadsdesign, industriell design och miljökonst. Och ekonomikunskaperna bidrar med marknadsföring, internationell affärsverksamhet och innovationer.


Som världskartan vid kafeterian vittnar om börjar utländska studenter få upp ögonen för Aalto-universitetet. Kanske har det något att göra med det finns Design Factory filialer vid universitet i Shanghai, Melbourne och Santiago de Chile. Ytterligare en är under
konstruktion vid CERN utanför Genève och det finns planer för en "verkstad" vid Pace University på Manhattan i New York.

Kalevi Ekman
Kalevi Ekman
Lärare ställer sig alltför sällan frågan varför de gör på ett visst sätt och inte på ett annat.

I sin undervisning försöker Kalevi Ekman, som han säger, skaka av sig föreläsandets börda och återskapa Platons akademi.


– Den akademiska utbildningen har sett likadan ut de senaste 500 åren – läraren föreläser och studenterna skriver ner på papper, skapar sin egen bok. Detta var möjligtvis nödvändigt för flera hundra år sedan då det inte fanns så många böcker. Men fortfarande har vi föreläsningar i gigantiska föreläsningssalar med hundratals studenter. Trots att internet gör informationen tillgänglig för alla, konstaterar Kalevi Ekman.

 

Han menar inte att det alltid är fel att föreläsa, han har själv föreläsningar, men han efterlyser mer ifrågasättande. En variation av arbetsmetoder är en styrka.


– Lärare ställer sig alltför sällan frågan varför de gör på ett visst sätt och inte på ett annat. Många gånger handlar det om tradition och gammal hävd – det var så det gick till när läraren var student. Men som student kan du inte lära dig något om produktutveckling genom att bara lyssna på föreläsningar och anteckna, du måste få göra praktiska saker också.

 

Därför är en tredjedel av Design Factorys totala yta på 3000 m2 utformad för att passa just praktiskt arbete med allt från experimentell inlärning och grupparbeten till konstruktion och testning av prototyper.


– Vi har ett talesätt här på Design Factory som handlar om att man inte bara ska tänka innan man bygger, utan man ska bygga för att kunna tänka, säger Kalevi Ekman.

Aalto-universitetet
Piia Kuosmanen
Piia Kuosmanen

Talet om att återupprätta en Platons akademi handlar om att rasera murarna mellan lärare och studenter.


– Det jag har läst om Platon och hans akademi är att det var liten skillnad mellan lärare och studenter. Det är det jag vill uppnå här på Design Factory.


Den inställningen gäller inte enbart under lektionstid. Som exempel det här med mottagningstider. På många lärosäten är det inte ovanligt att lärare har en specifik mottagningstid i veckan som är den enda stunden som studenterna kan få tillgång till läraren.


– Jag har också mottagningstid – halv åtta måndag morgon, men vanligtvis är det ingen som kommer. Alla vet att de komma förbi mitt rum när som helst eller hugga tag i mig i korridoren eller i kafeterian.

 

Piia Kuosmanen är ordförande för studentkåren och student vid informationsnätsprogrammet med inriktning på datavetenskap, företagsekonomi och samhällsvetenskap.

 

Hon uppskattar att undervisningen fokuserar på att hjälpa studenterna att förstå att de själva måste vara aktiva i sin inlärning.

 

– Det handlar inte så mycket om att ta emot information men om att producera information och använda den så att din världsuppfattning förändras i processen. Det funkar bevisligen inte om du sitter i ett klassrum tillsammans med hundratals andra studenter och bara lyssnar. Det behövs en dialog, säger hon.

Ibland hör man att det är viktigt att göra rätt från början. Det är skitsnack.

På Design Factory uppmanas studenterna att hela tiden testa sina idéer. När man jobbar med längre projekt är det verkligt viktigt att komma igång och se till att det går framåt, påpekar Kalevi Ekman. Det finns en risk att för mycket tid läggs på det teoretiska som att göra research eller en ritning men man väntar för länge med att ta in feedback på eller testa sin idé. Det handlar om att jobba, testa, jobba, testa osv. Och misslyckas idén är det inte hela världen.


– Ibland hör man att det är viktigt att göra rätt från början. Det är skitsnack och visar bara att personen i fråga inte vet något alls om produktutveckling. Man gör inte rätt från början – det händer aldrig, säger Kalevi Ekman.


Piia Kuosmanen håller med.


– Man börjar med att formulera ett problem för att sedan hitta sätt att lösa problemet på. I slutändan inser man att man inte ställde rätt frågor i början även om slutresultatet är tillräckligt bra. Det är väldigt lärorikt på många sätt.

 

Otnäs ligger i Esbo, en förstad till Helsingfors. I begynnelsen fanns här bara skog. Sedan kom de olympiska spelen till staden och de utländska atleterna behövde någonstans att bo. Resterna av Sovjetunionens sönderbombade ambassad i Helsingfors, 800 000 tegelstenar, fraktades ut till skogen. 1952 stod Teknologbyn, som i dag huserar studentbostäder, klar och några par år senare flyttade Tekniska Högskolan hit. Fler studentbostäder är nu under uppförande och under hösten påbörjas flytten hit av universitetets övriga verksamheter som i dag ligger i Arabia och Tölö.


I Otnäs är arvet från Alvar Aalto, som tog examen vid högskolan 1921, fysiskt påtagligt. Det är han som ritat bland annat högskolans huvudbyggnad, sporthall och hela Otnäs stadsplan. Dessutom ansvarade Alvar Aaltos arkitektbyrå för planeringen av ett flertal andra byggnader.

Vi är här och testar på vilket sätt Design Factory kan uppfylla våra industriella behov.

På Kägeludden intill Otnäs har några av Finlands största företag som Nokia, Fortum och Kone sina huvudkontor. Ett nära samarbete med näringslivet, små och stora företag i alla de branscher, är en del av vardagen på Design Factory. Företagen kan boka mötesrum och andra lokaler i Design Factory på samma premisser som
studenterna. En del har till och med egna passerkort så att de kan komma och gå som de vill.


Lauri Tiainen från ABB Marine & Cranes inne i Helsingfors kommer till kafeterian för att hämta en kopp kaffe. Han är en av tio produktutvecklare från företaget som denna vecka jobbar från Design Factory.


– Vi är här och testar på vilket sätt Design Factory kan uppfylla våra industriella behov. Vi hoppas ha någon form av överenskommelse under nästa år med universitetet.


Han tillägger att den kreativa miljön bidragit till ett helt annat arbetssätt än vad han och hans kollegor är vana vid. En vanlig arbetsdag tillbringar de till stor del framför datorn på kontoret medan de här ägnat sig åt mer praktiskt samarbete.

 

Aalto-universitetet ska "utbilda ansvarsfulla, självständiga experter som behärskar helheter och blir vägvisare i samhället". Piia Kuosmanen är fullkomligt övertygad om att universitetets tvärvetenskapliga inriktning är framtiden: Världen där ute kretsar ju inte bara kring ett enda ämne.


– Om man kan ett ämne riktigt bra och förstår många andra områden kan man lösa många problem. Det behövs alla sorters människor – det är så goda idéer föds och företag blir framgångsrika. Jag tror att vi på Aalto-universitetet har en reell chans att forma individer som kan göra skillnad, inte bara för Finland utan för världen.

Lauri Tiainen
Lauri Tiainen
Publicerad 22 oktober 2013

Text & foto

Karin Fjell Hager