2 min lästid : 09 juni 2021

Utbildning: Ge nya medar­betare en säker start

Vad ska arbetsgivaren tänka på vid introduktion av nya medarbetare? Kostnadsfria webbutbildningen ”Ny i industrin” tar på ett lättsamt sätt upp sådant som är bra att veta om arbetsmiljön när man är ny i industrin. Tips till chefer och studiehandledning ingår.

Arbetsgivaren är skyldig att informera nya anställda, inklusive praktikanter och sommarjobbare, om de risker som finns på arbetsplatsen och hur de ska jobba säkert.

 

– Det är viktigt att arbetsgivaren ser till att den som är ny eller jobbar tillfälligt får kunskap om de risker som finns och hur man motverkar skador och olyckor. Säkerheten hänger på att alla arbetar på ett säkert sätt och säger till om något är fel. Webbutbildningen ”Ny i industrin” är ett bra hjälpmedel i introduktionen på arbetsplatsen så att den som är ny i industrin kan få en säker start, berättar Teknikföretagens arbetsmiljöexpert Malin Nilsson.

 

”Ny i industrin” ersätter inte företagets egen introduktion utan är ett stöd och komplement till den. Förhoppningen är att utbildningen ska få den nyanställda att reflektera över den egna arbetsmiljön.

Ellen Bergström Foto: Houdini Group
Ellen Bergström Foto: Houdini Group

”Ny i industrin” har tagits fram av Prevent i samarbete med Teknikföretagen och IF Metall. Utbildningen är gratis och tar cirka 60 minuter att genomföra och kan avslutas med ett test, där alla som fått godkänt resultat får ett intyg. Utbildningen är lättsamt upplagd och innehåller fakta, övningar och filmer.

 

I filmerna får vi följa influencern Ellen Bergström när hon utforskar vad som påverkar säkerheten inom industrin. Hon får till exempel lära sig om skyddsutrustning och vanliga arbetsmiljörisker inom industrin, men också hur man är en bra kollega och vikten av att följa instruktioner och rutiner.

 

– Den som är ny på jobbet löper risk för skador, men har också färska ögon och kan se brister och fel som mer erfaren personal kanske har vant sig vid. Det är något att ta vara på: allas säkerhet hänger på att alla arbetar på ett säkert sätt och säger till om något är fel. En god arbetsmiljö gör dessutom att vi trivs bättre på jobbet, säger Malin Nilsson.

 

”Ny i industrin” innehåller även en studiehandledning som den som ansvarar för introduktionen kan få tips ifrån och använda sig av.

 

– Förhoppningen är att ”Ny i industrin” ska bidra till att det första arbetet i industrin blir positivt och säkert, säger Malin Nilsson.

Publicerad 09 juni 2021

Text

Karin Fjell Hager

Foto

Jonas Bilberg