Joel Rosenqvist tränar inför Yrkes-VM i WorldSkills på sin gamla gymnasieskola, Österänggymnasiet i Kristianstad.
5 min lästid : 09 november 2022

Han vill bli bäst i världen på sitt yrke

Snart är det dags för Joel Rosenqvist att tävla i Yrkes-VM. På plats i Salzburg, Österrike, ska han möta ungdomar från hela världen i kampen om att bli den bästa industrielektrikern. – Jag kommer att bli väldigt stolt över mig själv om jag lyckas uppnå det hela, säger han till Magasin t:.

Sedan september och fram till slutet av november pågår tävlingen WorldSkills Yrkes-VM. I den får ungdomar världen över chansen att visa upp sina förmågor och tävla i olika yrkesroller. Dessa kan handla om allt ifrån automationstekniker, CNC-operatörer och webbutvecklare till trädgårdsanläggare, frisör och kock.

 

I år består det svenska landslaget – Yrkeslandslaget – av 17 tävlande i 15 grenar. En av de tävlande är 23-årige Joel Rosenqvist från Kristianstad. Han är sist ut av de svenska tävlande och kommer att starta i österrikiska Salzburg den 24 november i tävlingsgrenen industrielektriker.

 

Joel Rosenqvist berättar för Magasin t: att det är något av en slump att han är med i Yrkeslandslaget för WorldSkills. De tävlande väljs vanligtvis ut efter ett Yrkes-SM som äger rum vartannat år. Eftersom det inte genomfördes något SM under pandemiåret 2020 fick man söka sig till deltagarna för 2018.

 

– Det skulle ha varit ett SM i Helsingborg 2020 som inte blev av, så jag blev uttagen på gamla meriter, från mitt deltagande i SM i Uppsala 2018, där jag kom fyra. Det är därför jag är med Yrkeslandslaget i dag, säger han.

 

Även i år har pandemin rört till det för evenemanget. I år skulle världsmästerskapet ha hållits i Shanghai i Kina, men ställdes in på grund av fortsatta restriktioner i landet. För att hinna arrangera ett VM 2022 blev lösningen en specialedition där de olika tävlingsgrenarna spreds till olika länder, däribland Sverige som blev värd för yrket butikskommunikation. 

Det svenska Yrkeslandslaget för 2022, med lagledarna Jonas Ivman och Virpi Hagberg. Foto: WorldSkills.
Det svenska Yrkeslandslaget för 2022, med lagledarna Jonas Ivman och Virpi Hagberg. Foto: WorldSkills.

Joel Rosenqvist säger att deltagarna i landslaget har haft några gemensamma träffar under hösten. I samband med dessa har de bland annat haft mental och fysisk träning, genomgångar om tävlingsreglerna och medieträning.

 

– Det är kul att ha lärt känna personerna i landslaget. De är likasinnade och drivna inom sina yrken. Man har fått många vänner.

 

Fyra tävlingsmoment

 

Till vardags arbetar Joel Rosenqvist som automationsingenjör på konsultföretaget Mårtensson Consulting. Han har varit verksam där sedan han tog studenten i juni 2018 och trivs väldigt bra. Yrket som automationsingenjör skiljer sig åt en del från yrket industrielektriker som han tävlar inom.

 

– När jag jobbar sköter jag mest styrning och programmering. I tävlingen är det mer byggande, koppling och el, sådant som jag inte gör på jobbet.

Ett av tävlingsmomenten är att koppla in el till ett elskåp.
Ett av tävlingsmomenten är att koppla in el till ett elskåp.

Hur fungerar det då att tävla i yrket industrielektriker? Joel Rosenqvist säger att tävlingen kommer att delas in i fyra moment – alla under olika tidspress.

 

– I det första momentet får vi en ritning på ett väggmontage, föreställandes olika komponenter, som ska simulera en maskin. Det kan vara en målningsmaskin, en pressmaskin eller liknande. Efter det sätter vi upp komponenterna på väggen, klipper till kabelstegar, gör allt montage och bygger upp ett skåp till detta.

 

– Sedan kopplar vi in elen till allt detta, in i skåpet. När allt är klart gör vi en så kallad spänningssättning. Vi använder ett säkert tillvägagångssätt och mäter oss fram för att veta att det är säkert att köra spänning i skåpet.

Joel Rosenqvist berättar att moment två är som en fortsättning på det första. Då måste de tävlande göra ett program till den maskin som de precis har byggt upp. I det momentet får de fyra timmar på sig medan de får tolv timmar på det första.

 

De tredje och fjärde tävlingsmomenten går ut på att göra en felsökning på ett elskåp och att rita en maskinstyrning till ett program i datorn.

 

– Vid felsökningen mäter vi oss fram och kollar vad det är som inte funkar. Man ska hitta fem fel så snabbt som möjligt och markera var de är. Vi har 30 minuter aktiv tid med att felsöka.

 

– På det sista momentet, som heter ”circuit design”, gör vi en ritning utifrån en funktionsbeskrivning. Man skriver en styrning till en maskin i ett simuleringsprogram. Det är en timme på det momentet.

 

Klara momenten inom utsatt tid

 

Joel Rosenqvist säger att industrielektriker är eftertraktade inom industrin. Det beror på att industrin är beroende av personer som kan jobba med elstyrning. De programmerar datorer och monterar ihop maskiner som används för tillverkningen av en produkt eller komponent. 

 

– Jag har alltid tyckt om datorer och tyckt att det var spännande med el, säger han.

 

På gymnasiet gick Joel Rosenqvist el- och energiprogrammet med inriktning automation. Det var där som han utvecklade sina färdigheter. Till en början visste han inte vad han skulle plugga till, men nu beskriver han valet som ”mitt i prick”.

 

– Intresset växer när man får pilla på grejerna, bygga och programmera.

Det var på gymnasieskolan, Österänggymnasiet i Kristianstad, som Joel Rosenqvist under studietiden blev uppmanad av sin lärare att söka till en uttagningstävling till Yrkes-SM. Det är också på Österänggymnasiet som han i dag tillbringar sina helger med att träna inför VM i World Skills.

 

En av de andra tävlande i Yrkeslandslaget, Elias Ramming, som i oktober tävlade i automationsteknik, är också från Kristianstad och har under hösten även han tränat på Österänggymnasiets lokaler. Där har läraren Håkan Nilsson tränat med dem båda.

 

– Yrkeslandslaget har experter för varje yrke som reser med oss. För industrielektriker är det min gamla lärare. Han ställer upp mycket, tränar med oss och ser till att vi har allt vi behöver, säger Joel Rosenqvist.

Joel Rosenqvist satsar på att slutföra alla moment inom utsatt tid.
Joel Rosenqvist satsar på att slutföra alla moment inom utsatt tid.

Med bara några veckor kvar till VM i Salzburg har Joel Rosenqvist framför allt ett mål som han fokuserar på, och det är att klara alla tävlingsmoment inom utsatt tid. 

 

– Jag vill se vad jag kan uppnå i tävlingssammanhang. Det är väldigt tidspressat och det är svårt att uppnå de tider som man har, så jag kommer att bli väldigt stolt över mig själv om jag lyckas uppnå det hela.

 

– När jag tävlade i SM gick jag fortfarande i skolan och jag hade inte lika bra koll på allt. Nu känner jag att jag har bättre koll. Jag ska åka i väg, tävla, ha kul och komma tillbaka hem till Sverige med en trevlig upplevelse, avslutar han.

 

------------------------------

 

Om WorldSkills Yrkes-VM:

 

- Det första världsmästerskapet startade redan 1950 och arrangemanget Yrkes-VM är i dag en av världens största tävlingar. Yrkeslandslaget har representerat Sverige sedan 1995.

 

- Hittills i år har de svenska deltagarna inte tagit någon pallplats, men däremot utmärkelsen "Medallion for Excellence", som tilldelas de tävlande som har uppnått 700 poäng, vilket är en exceptionell prestation.

 

- Årets svenska tävlande som har fått en "Medallion for Excellence" är Emma Billsten, Hotellreception, Rasmus Risberg, Webbutveckling, Hanna Lind, Butikskommunikation, Jasmin Aslan, Frisör, Evelina Fäldt, Servering, och Emrik Gunnarsson, Flygteknik.

 

- Joel Rosenqvist kommer att tävla den 24 till 26 november i Salzburg, Österrike, som industrielektriker. Han är sist av de svenska tävlande.

 

- WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Syftet är att höja attraktionskraften för yrkesutbildningarna.

 

Källa: WorldSkills Sweden

Publicerad 09 november 2022

Text:

Ana Cristina Hernández

Foto:

Håkan Nilsson