Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh och Viktor Karlsson när de vann SM i Ung Företagsamhet i maj med appen SOBB.
7 min lästid : 08 november 2023

Tonårsdrömmen som gick från UF-företag till aktiebolag

Ända sedan högstadiet hade Taufeeq Saleh, i dag 19 år, funderat på att skapa en app som matchar arbetsgivare på Västkusten med ungdomar som söker sommarjobb. På gymnasiet startade han därför ett UF-företag tillsammans med tre vänner och vann flera tävlingar. Nu berättar han för Magasin t: om vad som hände sen.

Taufeeq Saleh från Fjällbacka var 18 år gammal när han startade UF-företaget SOBB förra hösten tillsammans med vännerna Viktor Karlsson, Kristian Westfeldt och Johan Lysemark. Företaget, som numera heter Emploify AB, driver han i dag vidare på egen hand.

 

SOBB är en sammanslagning av orden ”sommar” och ”jobb” och är en app där ungdomar kan skapa en profil och söka efter företag på Västkusten som erbjuder sommarjobb. Det är en matchningstjänst där företagen betalar för att annonsera ut jobben medan ungdomarna laddar ner appen gratis. Det behövs inget cv för att söka jobb utan ungdomarna får i stället svara på frågor som den valda arbetsgivaren ställer i appen.

 

Idén till SOBB fick Taufeeq Saleh redan när han gick i åttan-nian, berättar han.

 

– Jag kom till Sverige från Syrien för nio år sedan. Jag flyttade till Fjällbacka med familjen och även om det var en bra plats för att integrera sig och lära sig språket fanns det andra utmaningar. Arbetsmarknaden var en av dem. När jag skulle söka sommarjobb var det väldigt svårt utan kontakter. De flesta av mina vänner fick det genom sina föräldrar.

 

– Detta blev bakgrunden till idén om en app som skulle kunna hjälpa ungdomar att hitta jobb utan att behöva ha direkta kontakter.

 

Några år senare flyttade Taufeeq Saleh hemifrån för att börja på Teknikprogrammet på Kitas gymnasium i Göteborg. Där upptäckte han att det fanns möjlighet att starta ett så kallat UF-företag som ett av alternativen inom ”individuellt val”.

 

Att starta UF-företag är något som erbjuds på vissa gymnasieskolor och handlar om att ungdomar ska få möjligheten att driva ett företag med allt vad det innebär – från affärsidé, planering, utförande och marknadsföring, till avveckling av företaget. Allt det görs inom loppet av ett läsår.

 

Olika personligheter

 

Taufeeq Saleh startade till slut UF-företaget SOBB, tillsammans med tre andra vänner. Han var den som ursprungligen kände alla och intog bland annat därför ledarrollen.

 

– De andra killarna kände inte varandra till en början. Kristian gick Naturprogrammet i samma skola och årskurs som jag. Johan läste på Teknikprogrammet, fast i tvåan, och Viktor var en kompis som jag kände sedan grundskolan som läste Teknikprogrammet på Uddevalla gymnasieskola.

 

– Vi var alla olika personlighetsmässigt, så vi skrev samarbetsavtal med varandra, som alla UF-företag gör i början, och satte olika deadlines. I ett samarbetsavtal kommer man överens om hur samarbetet ska se ut, hur man ska jobba och vad man har för mål.

 

Tur var det, att killarna var väldigt olika, eftersom det gav dem möjligheten att specialisera sig på olika sätt. Till exempel utvecklades själva produkten, appen, av Johan Lysemark. Viktor Karlsson fick uppgiften att ta fram loggan för SOBB, vilket blev en logga med en svart bakgrund och ett randigt ljuslila mönster som ser ut ett ”S”.

 

– Efter att vi hade fått kontakt med runt 20 företag på Västkusten började vi att marknadsföra appen mot ungdomar på sociala medier och genom besök i skolor. Vi fick 3 000 nedladdningar på app-store, berättar Taufeeq Saleh.

 

Lyckat i SM och EM

 

Under UF-året kan eleverna välja om de vill delta i tävlingar med sina UF-företag. Det hålls först regionala tävlingar, UF-mästerskap, under våren där de tävlar i flera olika kategorier. Vinnarna kvalificerar sig sedan till SM i Ung Företagsamhet som i regel anordnas under maj månad. Vinnarna av "Årets UF-företag" i SM får även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, som avgörs under sommaren.

 

SOBB-grundarna valde att delta i tävlingarna och Taufeeq Saleh berättar att deras deltagande gick över förväntan.

 

– Vi kom på tredje plats i en regional mässa i Göteborg. Vi vann också utmärkelsen ”årets tjänst” där. Men det räckte med en tredjeplats för att kvala till SM.

En av killarna, Johan Lysemark, kunde av praktiska skäl inte prioritera företagandet och lämnade därför företaget efter regionmässan i mars. På plats i SM i Stockholm i maj gick det oerhört bra för killarna som kammade hem en förstaplats och blev ”Årets UF-företag” för 2023, bland 229 medverkande företag.

 

I vanliga fall avvecklar eleverna sitt UF-företag i slutet av läsåret. Men eftersom SOBB hade kvalat in sig till EM som var under sommaren blev de ett undantag.

 

Segrarna tog inte slut med SM. I juli reste de hela vägen till Istanbul för att tävla i EM, mot europeiska ungdomar från 40 olika länder. Där tog SOBB hem silvret i kategorin ”Company of the Year”.

 

– Jag brukar dra den historien på mina föreläsningar, att vi kom trea i Göteborg och tvåa i Europa, skrattar Taufeeq Saleh.

Taufeeq Saleh på EM i Instanbul i somras. Foto: JA Europe.
Taufeeq Saleh på EM i Instanbul i somras. Foto: JA Europe.

Stort kompetensbehov hos företag

 

I dag är det bara Taufeeq Saleh som driver vidare SOBB, som sedan augusti i år är ett registrerat aktiebolag med företagsnamnet Emploify. Under november ändras även den grafiska profilen.

 

– Det blev för svårt att förklara vad SOBB stod för på engelska, vilket vi märkte i EM, berättar han.

 

Efter studenten ägnar Taufeeq Saleh hundra procent av sin arbetstid åt Emploify och hans ambitioner är att förmedla 3000 jobb nästa år genom appen. Det är inte bara sommarjobb som förmedlas nuförtiden, utan även andra typer av jobb för ungdomar mellan 16 och 22 år. Framöver är tanken att förmedla jobb från hela landet och inte bara Västkusten.

 

Taufeeq Saleh berättar att de redan under UF-tiden granskade de företag som fick annonsera i appen.

 

– Vi kollade att företagen skriver avtal med ungdomarna och har en strategi för att ta emot dem. Det har inte funnits några problem med något företag under vårt arbete med appen.

 

Under tiden som ungdomarna utvecklade appen insåg de inte bara individens behov av sommarjobb, utan även företagens behov av rätt kompetens. Taufeeq Saleh säger att det aldrig har varit viktigare att få in ungdomar på arbetsmarknaden än nu.

 

– Det här känns som ett alltmer aktuellt ämne med tanke på hur segregerat samhället är. Arbete är ett viktigt integrationsverktyg och ett bra sätt att motverka kriminalitet bland unga.

 

Viktig möjlighet med UF-företagande

 

Taufeeq Saleh säger att det svåraste med att driva UF-företag var att se till att alla inblandade kände sig motiverade till att fortsätta, även när det var som tuffast.

 

– Ingen av oss visste hur stort det skulle bli i början. Om vi hade vetat hur mycket tid det skulle ta vet jag inte om vi hade varit lika många som vi var i starten. Men vi tog det steg för steg och frågade oss själva varför vi gjorde det vi gjorde. På så sätt gick vi tillbaka till grunden, om att det handlade om att vi ville hjälpa ungdomar, oavsett kontaktnät eller bakgrund, att hitta sitt första jobb. Så fort man insåg det blev det lättare att jobba mer. Det blev något större än en själv.

 

Vad var roligast med att driva UF-företag?

 

– Det är att ha lärt känna människor på djupet – människor med liknande intressen och som kanske befinner sig i samma steg i livet. Nu är jag också med i UF alumni och träffar andra alumner då och då. Jag sitter även i styrelsen för en förening som heter Ungdrive Community, som går ut på att erbjuda gemenskap för unga entreprenörer.

 

Vad anser du om möjligheten att få driva UF-företag?

 

– Det är väldigt viktigt att ungdomar får möjligheten att driva företag under gymnasietiden. Oavsett om man till slut blir företagare eller inte får man lära sig sådant som man har nytta av i framtiden. Att lära sig att sälja till exempel, det måsta man kunna i flera olika sammanhang. Eller att tala inför grupp.

 

– För personer som jag, som har velat starta företag sedan tidigare, så har det varit en lägre tröskel att kunna driva företag genom UF, jämfört med om man hade startat ett aktiebolag direkt. Att göra det genom UF var ett stort stöd.

 

...............

 

Om Ung Företagsamhet:

 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som grundades i Sverige 1980 och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

 

Ung Företagsamhet har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och cirka 150 anställda över hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

 

Vad är ett UF-företag?

 

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. UF-året innehåller fem obligatoriska moment och eleverna har stöd under resan både av sina UF-lärare på skolan och sitt regionala Ung Företagsamhets-kontor. Enligt Skatteverket klassas UF-företag som övningsföretag i utbildningssyfte och är inget vanligt företag i juridisk mening. Under UF-året kan UF-företagarna välja att delta i tävlingar med sina företag.

 

Vilka skolor erbjuder UF-företagande?

 

Alla skolor kan erbjuda UF-företagande. UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram, även Introduktionsprogrammet och Anpassad gymnasieskola, kopplat till ett eller fler ämnen. Ung Företagsamhet finns på hälften av Sveriges grundskolor genom läromedel och utbildningar, samt driver nätverket UF alumni för tidigare UF-företagare.

 

Hur grundades Ung Företagsamhet?

 

Ung Företagsamhet är en del av den globala organisationen Junior Achievement som grundades i USA 1911. I Sverige grundades Ung Företagsamhet 1980 i Östergötland av civilingenjören Jan Ekermann och Robert W Grubbström, professor i produktionsekonomi vid Linköpings universitet, med syftet att ge skolungdomar insikter i näringslivets och arbetslivets villkor genom att få praktiskt prova på att driva ett företag under sin skolgång.

 

Drygt 560 000 elever har drivit UF-företag i Sverige sedan starten 1980. Idag har var tredje elev som går ut gymnasiet drivit UF-företag.

 

Källa: Ung Företagsamhet

Publicerad 08 november 2023

Text:

Ana Cristina Hernández

Foto:

Ung Företagsamhet