Singapore. Också ibland kallat för "Singapore, Inc".
2 min lästid : 06 december 2023

I Singapore är robotframtiden redan här

Asien leder robotligan. Imponerande i sammanhanget är lilleputtlandet Singapore, som med en befolkning på endast runt sex miljoner har flera hundratusentals robotar. Robotarna stannar heller inte bara vid det löpande bandet, utan återfinns i hela samhället. Kan Sverige hämta inspiration därifrån?

Besökare till lilla Singapore häpnar ofta över hur tekniken har integrerats på flera håll i samhället. I ett köpcentrum står till exempel startupföretaget Ella Robotics robotbarista och svänger ihop en cappuccino bakom en glasvägg. Det smakar dessutom riktigt gott.

 

Ett annat exempel är hotellkedjan Yotel, vars antropomorfa robotar Yoshi och Yolanda bistår med olika förnödenheter som man kan tänkas vilja beställa till sitt rum. Idag är de så populära att barnfamiljer beställer specifika robotar till just deras rum – och i receptionen säljs gosedjur i form av hotellets kända maskotar.

 

– Vi har dem istället för arbetskraft, säger Jacinta Kuah, ansvarig handledare vid ett av Yotelhotellen i Singapore. Om du vill ha vatten eller en handduk till exempel, så kan de leverera det till din dörr. Man öppnar upp magen på dem och tar det man vill ha!

Jacinta Kuah tillsammans med Yolanda och Yoshi på Yotel. Foto: Joakim Rådström.
Jacinta Kuah tillsammans med Yolanda och Yoshi på Yotel. Foto: Joakim Rådström.

Även inom andra sektorer introduceras robotlösningar. Ett exempel är restaurang Haidilao vid Marina Square, där robotservitörer levererar mat jämte sina mänskliga motsvarigheter.

 

Åldrande befolkning

 

Maria Carolina Vergo förestår industrikonsortiet ROS-Industrial Consortium Asia Pacific i Singapore (där ROS står för det klassiska open source-programvaruramverket för robotar Robot Operating System, som togs fram 2007 i USA). Singaporefilialen är en av tre ROS Industrial-representanter runt världen (de andra ligger i San Antonio, USA, och Stuttgart, Tyskland).

 

– En av anledningarna till att vi finns i Sydostasien är att vi ser ett behov av att tillämpa mer robotik, samtidigt som det finns stora utvecklingsbehov, berättar Maria Carolina Vergo.

 

Men sett till att Singapore rymmer 5,4 miljoner människor på en yta mindre än Borås kommun kan det verka överflödigt att fortsätta att automatisera. Om något borde väl jobb till alla vara prioriterat framför ytterligare maskinlösningar?

– Singapore har en åldrande befolkning på samma sätt som många länder runt världen, som till exempel Japan, säger Maria Carolina Vergo. Dessutom vill många i den nya generationen utföra mer kvalificerade uppgifter. Då blir automation viktigt.

 

Ett nationellt robotikprogram

 

Satsningarna på robotik och automation har också haft fördelen att positionera Singapore internationellt som ett nav för innovation och teknikutveckling, vilket har lett till ett inflöde av många internationella företag och forskningsorganisationer.

 

Enligt den svenska regeringen finns det drygt 300 svenskrelaterade företag i Singapore. Dessutom har landet en av Asiens största svenskkolonier.

Maria Carolina Vergo. Foto: ROS-Industrial Consortium Asia Pacific.
Maria Carolina Vergo. Foto: ROS-Industrial Consortium Asia Pacific.

ROS-Industrial AP lyfter också fram det nära samarbetet inom Singapores nationella robotikprogram, som samlar flera myndigheter och koordinerar utvecklingen av olika robotiklösningar i landet, som viktigt. Här finns inspiration att hämta även för andra länder, inklusive Sverige.

 

– En av nyckelingredienserna för att nå framgång är nära stöd till hela ekosystemet. Och allting kräver mycket inspel från olika människor, för olika individer har olika intressen och kunskaper, sammanfattar Maria Carolina Vergo.

 

Inte helt oväntat kallas landet också för Singapore, Inc., ”AB Singapore”. Som ett företag i nationsformat.

Publicerad 06 december 2023

Text och foto:

Joakim Rådström