De vill se fler tjejer i branschen – här är deras bästa tips
Att attrahera fler tjejer till tekniska utbildningar och yrken är en av branschens största utmaningar. Hur ska det gå till? Magasin t: har frågat tre ”tekniktjejer” som har koll – och som delar med sig av sina bästa tips.
20-åriga Maria Tsychkova pluggar i dag till civilingenjör inom data på KTH. Hon har länge haft ett intresse av teknik och på gymnasiet läste hon Industriteknik på Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje, som drivs av Scania och Astra Zeneca, för att därefter jobba ett år på Scania.
Det var också under gymnasietiden som hon började tävla i CNC-fräsning. Numera är hon svensk mästare.
– 2019 tävlade jag och min skolkamrat Alexander Johnsson i par i CNC-teknik i Ungdoms-SM i Jönköping. Där vann vi tävlingen, berättar Maria Tsychkova.
Därefter kvalade hon till Yrkes-SM som skulle ha ägt rum 2020 men som flyttades fram till 2021 på grund av coronapandemin. Även där tävlade hon, den här gången individuellt, i CNC-fräsning och vann. Nästa resa blir till Shanghai i Kina, i oktober i år, för att delta i Yrkes-VM för det svenska landslaget.
– I höst har det gått fem år sedan jag stötte på vad CNC-fräsning är för något. Om någon hade sagt att jag skulle vinna i det skulle jag ha sagt att det var en lögn. Det var tack vare att jag insåg att CNC var så kul som jag valde att studera data i dag, säger hon.
Maria Tsychkovas bästa tips för att attrahera tjejer att välja teknikyrken:
1) Informera mer om hur brett Teknikprogrammet är! Jag var nära att välja Naturprogrammet på gymnasiet eftersom alla pratade om det som om det vore den ”breda linjen”. Men bortsett från läkare och sjuksköterska är det inte mycket du inte kan söka vidare till om du har pluggat teknik, jämfört med natur.
2) Jag skulle vilja se att ämnet ”teknik” breddades mer i grundskolan än att bara vara ”så sitter hjulen på en bil” exempelvis. Vi läste mycket teori och jag hade velat testa på fler saker, som till exempel programmering.
3) Var inte rädd för att bana väg för andra tjejer! En del tjejer kan känna sig ensamma på Teknikprogrammet om alla andra är killar. I min klass var vi fyra tjejer och 20 killar. Men det kan vara trevligt även om man är ensam tjej! Och ju fler tjejer som vågar välja teknik, desto mindre ensam blir man till slut.
Vill få bort stereotyper
Eleonora Svanberg grundade organisationen Girls in STEM, tillsammans med tre andra tjejer, redan när hon gick på gymnasiet 2016. Numera studerar 23-åringen, som ursprungligen är från Linköping, fysik på Stockholms universitet.
STEM står för “science, technology, engineering and mathematics”, och Girls in STEM grundades med syftet att motverka underrepresentationen av kvinnor i nämnda professioner.
– Det gör vi genom att presentera relaterbara förebilder inom branscherna och se till att unga tjejer kommer i kontakt med dem. Det kan handla om studenter eller yrkesverksamma, sådana som inte är Nobelpristagare eller bara förekommer i svartvita böcker, berättar Eleonora Svanberg.
I dag jobbar Eleonora med Girls in STEM:s kärnfråga på olika sätt, bland annat via sociala medier. Hon säger att hon vill få bort stereotyperna om vilka det är som pluggar teknik.
– Jag startade organisationen efter att jag fick en konstig kommentar när jag pluggade matte som antydde att jag inte kunde gilla matte eftersom jag gillade mode – men jag gillade båda!
Eleonoras bästa tips för att attrahera tjejer att välja teknikyrken:
1) Jag skulle säga att om du inte tror att teknik är något för dig, tänk då på vilket ditt intresse är och sök sedan på internet för att upptäcka hur teknik bidrar till att förbättra det.
2) Ju tidigare du inser att matematik bara är ”ytterligare ett ämne” man pluggar, desto roligare kommer matten att bli. Man ska inte tro att det bara är vissa som har förmågan att vara duktiga på matte.
3) Var nyfiken och fråga folk runtomkring dig vad teknik är. Är det verkligen bara programmering eller kan det vara mer än så?
4) Tjejer vill ofta känna att de gör en ”social impact”, att de påverkar samhället positivt, i sitt arbete. Då ska man komma ihåg att många – om inte alla – samhällsproblem kan lösas med hjälp av teknik!
5) Man ska satsa på teknikyrken eftersom de ofta ger bra betalt. Det är en modern bransch med goda framtidsutsikter.
"Viktigt med förebilder"
Elin Östblom ansvarar för Ungdomskommunikation hos Teknikföretagen. Genom att bredda bilden av teknik är målet att attrahera fler unga till tekniska utbildningar och yrken.
Även om andelen tjejer som söker Teknikprogrammet har ökat är tjejerna fortfarande i minoritet och utgör knappt 20 procent av de sökande.
– Tjejernas teknikintresse är som lägst på högstadiet och då är det inte så konstigt att det påverkar gymnasievalet. Men många gånger är det snarare en uppfattning om att ens intressen och kompetenser inte är teknik, säger Elin Östblom och fortsätter:
– Våra initiativ syftar därför till att visa en bredare bild där ingången snarare är design, innovation, och hållbarhet, till exempel. Allt det där är ju teknik så intresset finns men begreppet i sig är smalt.
Elins bästa tips för att attrahera fler tjejer att välja teknikyrken:
1) Små saker spelar roll. Tänk på hur du som vuxen pratar om teknik hemma och uppmuntra barn och unga till att testa. Teknik är inte svårt!
2) Förebilder är viktigt! Förutom att bredda bilden av teknik är det viktigt att synliggöra kvinnor som arbetar med teknik eller pluggar på tekniska utbildningar. Den bild som skolor, företag och inte minst media sänder ut spelar en avgörande roll för hur branschen uppfattas. Jag vill därför passa på att belysa den fysiska bildens makt och tipsa om ”Bredda bilden”, en bildbank som vi delar med oss av på Teknikföretagen, helt gratis att använda.
3) Till sist vill jag tipsa om vår minirapport: 10 insikter om tjejers teknikintresse.
Besök gärna även Teknikföretagens Linjestödet, en chatt där ambassadörer som redan har gått eller går Teknikprogrammet svarar på frågor och stöttar jämnåriga.
Text:
Ana Cristina HernándezFoto:
Emilia Jiménez-Bergmark