Hello World breddar bilden av teknik
Dagens unga är morgondagens arbetskraft, men hur ska de upptäcka att de kan jobba med teknik? Hello Worlds recept är att väcka intresset i tidig ålder. Till vårens träff på partnerföretaget Volvo kom ett 80-tal unga för att djupdyka i digitala verktyg.
Det är söndag eftermiddag på Volvo Groups huvudkontor i Göteborg. Barn och ungdomar kliver in genom dörrarna i en strid ström och tar sikte mot unga män och kvinnor i blå t-tröjor som håller upp lappar med ord som Scratch, Python, Maya, Eget projekt …
Ett förväntansfullt sorl sprider sig bland grupperna som samlats i små öar på det blanka golvet. Sedan, som genom ett trollslag, försvinner alla till olika mötesrum.
Vi är på en meetup med Hello World. I tre timmar står djupdykning i digitalt skapande på schemat. Rasmus Winterhag, 13 år, har valt att viga dagen åt ett eget projekt i Python, ett textbaserat program. Han ska hitta på en egen religion. Rasmus fick uppgiften i skolan och nu programmerar han så att den går att göra på datorn.
– Först gjorde jag en punktlista och nu håller jag på med en sökfunktion, fast den funkar inte som den ska än. Men jag har programmerat en annan sak.
Det rasslar till över tangenterna. På datorskärmen framträder snart bilden av ett katthuvud.
– Det tog typ 2,5 timmar att skriva programmeringen för denna målning i Python, säger Rasmus stolt.
Han började med kurser på Hello World förra året och fastnade genast.
– Jag har alltid tyckt att programmering är kul och tror att jag kommer att jobba med det när jag blir stor.
På andra sidan bordet jobbar Ella Bredström, 9 år, med blockprogrammering i Scratch.
– Jag gör en orm som äter saker och blir längre. I skolan använder vi scratch hela tiden och gör olika spel. Det är roligt att programmera.
Kan du tänka dig att jobba med det när du blir stor?
– Om jag blir bättre kan jag kanske lära ut det, säger hon.
Hello World vill väcka ungas kunskap, lust och intresse för teknik, naturvetenskap och digital design. Idén föddes när tolvårige David började programmera. Hans föräldrar Dag Wolters och Ulrika Dellby letade efter en sommaraktivitet där David kunde utveckla sitt intresse och fann ett läger – i USA.
Dag Wolters och Ulrika Dellby tyckte att det var lite konstigt att det inte fanns något liknande i Sverige, som ligger långt framme när det gäller teknik. De hade ingen erfarenhet från tech-branschen, men började läsa på och upptäckte att det fanns en stor kompetensbrist inom informations- och kommunikationstekniksektorn. Enligt en prognos skulle det saknas 60 000 programmerare i Sverige till 2021, en siffra som nu har justerats till 70 000.
– Och det är få tjejer i branschen. Då lyfte vårt perspektiv från sonen. Vi ville åka hem och göra något åt det här, säger Dag Wolters.
Paret Wolters/Dellby grundade Hello World som en ideell förening 2015. Målet är att säkra framtidens kompetensförsörjning, inte minst inom industrin. För att lyckas måste basen av unga som intresserar sig för teknik och sedan börjar plugga breddas betydligt.
Kön är en obalans i tekniksektorn. Socioekonomisk bakgrund en annan. För att barn inte ska hindras av sin familjs ekonomi har Hello World differentierade avgifter till sina sommarläger och helgträffar.
– Sverige är för litet för att rekrytera enbart killar eller unga från akademikerhem. Vi måste berätta för fler att detta finns.
Det finns också en mängd stipendier att söka för lägervistelser. Drygt var tredje riktar sig specifikt till tjejer.
– De är mer svårrekryterade, men forskningen visar att tjejer har mycket större benägenhet att fortsätta om de exponeras i tidig ålder. Det är en klar brist att så få tjejer arbetar med teknik och programmering, säger Dag Wolters.
Hello World driver verksamheten med stöd från en mängd partners. En av de senaste organisationerna att stötta föreningen är Teknikföretagen, som blev stjärnpartner i vintras. Bland företagen som bidrar finns Assa Abloy, Mycronic, Atlas Copco, Autoliv och Ålö.
Volvo Group var ett av flera företag som gick in som co-founder till Hello Worlds lansering i Göteborg 2018. Att uppmuntra till intresse bland unga att arbeta med teknik och digitalisering står högt på agendan, enligt Anna Glembring, Director Talent & Leadership Sweden på Volvokoncernen.
– Vi ser det som en bra möjlighet att kroka arm med Hello World och stötta deras engagemang i att skapa mötesplatser och förutsättningar för barn och unga att komma i kontakt med teknik och IT-sektorn, genom ett partnerskap, skriver hon i ett mejl.
Volvokoncernen är aktivt engagerad i olika initiativ som syftar till att skapa intresse för teknik och IT, och på längre sikt kompetens som motsvarar företagets framtida behov.
– För att möjliggöra detta behöver vi som företag och andra aktörer i samhället arbeta tillsammans. De meetups som vi arrangerat tillsammans med Hello World är ett bra exempel på sådana samarbeten, skriver Anna Glembring.
Volvokoncernen står just nu inför ett paradigmskifte inom transportlösningar, som kommer att påverka hur människor och varor förflyttas och samhället vi lever i. Fokus ligger därför på automatiserade fordon, elektromobilitet och uppkopplad teknik, som har stor potential att påverka hur vi rör oss i städer och i samhällen. Det är områden som kommer att bli allt viktigare och därmed speglar de kompetenser Volvo söker idag och i framtiden.
– Under kommande år söker vi ett stort antal mjukvaruspecialister och ingenjörer, där IT och digital expertis är en nyckelkompetens. Detta påverkar givetvis även vad vi vill att unga får med sig och vårt engagemang i att bygga broar mellan näringsliv och ungas utveckling, skriver Anna Glembring.
Söndagens meetup är det andra som Volvo är värd för på huvudkontoret i Lundby. Aktiviteterna är i full gång. I ett rum har 3D-programmet Maya förvandlat några grå streck till en gul figur som roterar på en smaragdgrön gräsmatta. I ett annat rum pågår webbdesign. I ett tredje utforskar en grupp programmeringsspråket Lua, som används i spelet Minecraft.
I varje rum finns minst en person klädd i blå t-shirt med texten Ledare tryckt på ryggen. De är studenter som extraknäcker som kursledare. En är Herman Bergström, som till vardags studerar på Chalmers med sikte på att bli civilingenjör inom datateknik. Han sysslar mycket med programmering, men här är det på en annan nivå.
– På anställningsintervjun fick jag frågan hur jag skulle förklara för en åttaåring. Det ställde mig ganska mycket mot väggen. Nu börjar det bli lättare. Det gäller att förenkla och ta det steg för steg, säger han.
Barnen i Herman Bergströms grupp jobbar i olika program. De kan redan grunderna och är här för att utveckla egna projekt. Han rör sig mellan datorerna och svarar på frågor som dyker upp längs vägen.
– När jag sitter och programmerar annars är jag mest för mig själv. Här är det roligt att få lära ut det jag kan. Jag lär mig mycket om hur jag ska interagera med människor, speciellt med barn. Det är en häftig upplevelse att vara med om.
Han har ärvt teknikintresset från sin pappa, som också studerade datateknik på Chalmers. Under en period bodde Herman i USA och läste teknikkurser, vilket spädde på intresset ytterligare. Men han fick inte lära sig från en så tidig ålder som barnen på Hello World.
– Jag skulle gärna varit med om det funnits när jag var yngre. Då skulle jag haft jätteroligt här! Och man lär sig mycket om man är med på alla olika spår.
Tror du att kurserna kan bidra till att stärka framtidens kompetensförsörjning?
– Ja, eleverna är duktiga och vill lära sig. Vissa har kommit ganska långt. Jag har träffat trettonåringar som kan saker som jag lärde mig förra året! De är redo för det mesta som kommer i framtiden.
Varför är du på Hello Worlds meetup?
– Pappa anmälde mig. Jag ska åka på sommarläger med Hello World i Stockholm och han ville att jag skulle gå en Scratch-kurs innan. Just nu gör jag typ en colaburk som förflyttar sig som en mask. Annars använder jag mest teknik och programmering i skolan, till olika spel.
– Jag vet inte om jag vill jobba med programmering, men jag kan tänka mig att syssla med det på något sätt. Det är roligt att man kan få göra vad man vill. Jag vill bygga någonting, typ en värld.
Varför är du här?
– Jag är här för att scratcha! Jag spelar spel i olika program och håller på med programmering ganska mycket, hemma och på Hello Word.
– Jag har inte funderat på vad jag vill använda teknik till i framtiden. Nu programmerar jag för att det är roligt. Fast ibland går det inte som jag tänkt. Om man säger att en figur ska stanna när den rör en viss färg och så gör den inte det. Då måste jag lösa det problemet.
Varför är du på Hello Worlds meetup?
– Pappa jobbar på Volvo. Han tipsade mig om dagen när jag sa att jag hade börjat jobba lite med javascript i skolan. Det är jättekul. Jag har fått lära mig att göra 3D-figurer i Maya, lägga lite färg och textur. Jag hade inte testat programmet innan.
– Jag kommer nog att programmera mer efter kursen. Det är jätteintressant. Men jag tror inte att jag kommer att jobba med datorer i framtiden. Jag vill hjälpa människor, handikappade till exempel.
Text
Minna UlinFoto
Linn Bergbrant