5 min lästid : 28 april 2021

Ledarpanelen: Så kompetensutvecklar vi oss

Dagens snabba utveckling ställer höga krav på kompetensutveckling. Men ibland kan det vara svårt att få idéer och inspiration till sitt eget lärande. Därför har vi frågat 5 ledare som tipsar om allt från att ”bada” i kunskap till olika appar.

Vahid Zohali

Hur kompetensutvecklar du dig?

”Jag är med i ett antal olika initiativ som föreläsare. Det har varit en nyckel för mig att ha de här föreläsningarna för det sätter lite press på mig att jag måste hålla mig uppdaterad. Så på helgen när jag har tid kan jag sitta och lyssna på poddar och läsa artiklar för att fånga det senaste inom framför allt tre områden.

 

Det ena är digitalisering, som är mitt jobb, så där försöker jag hålla mig uppdaterad. Det andra är ledarskap, som ju är en färskvara, och ju mer man lär sig desto mer förstår man hur lite man vet. Det tredje är inkludering. Man ska inte tillämpa inkludering för att det är bra eller för att det ser bra ut utan därför att det ger en fördel mot konkurrenterna. Därför tar jag med mig det in i arbetet också - jag använder mångfald och inkludering som en konkurrenskraft.

 

Jag måste ha ett syfte med varför jag lär mig. För mig är det att kunna konversera i olika forum, till exempel i styrelsen, och att kunna hålla föreläsningar. Jag skapar min egen målbild.”

Vahid Zohali är vd för IBM i Sverige. Foto: Erik Thor
Vahid Zohali är vd för IBM i Sverige. Foto: Erik Thor
Carl Heath är chef för Professional Education på RISE. Foto: Sofia Sabel
Carl Heath är chef för Professional Education på RISE. Foto: Sofia Sabel

Carl Heath

Hur kompetensutvecklar du dig?

”Det gör jag på många olika sätt. En inte oväsentlig del av min egen kompetensutveckling är mötet med andra människor som kan mer om saker än vad jag kan och att vara nyfiken på deras kunskaper.

 

Sedan försöker jag ”bada” i ny kunskap och utsätta mig för att pröva och utforska områden som jag inte själv behärskar. Det kan också vara områden som jag i stunden inte vet vad jag ska ha kunskapen till, men som ofta kan visa sig viktig någonstans i ett senare skede."

 

Vad var det senaste?

"Ett nörderi som jag ägnar mig åt just nu är att bättre förstå hur blockkedjeteknologi och artificiell intelligens fungerar. Det är två teknikområden som kommer att påverka utbildningssektorn väldigt mycket de närmsta 20 åren. Och även om jag själv inte är utvecklare eller systemvetare är det viktigt för mig att förstå tillräckligt mycket av den typen av utvecklingsområden för att kunna fatta kloka beslut inom mina domäner.

 

Utöver att jag lyssnar på och träffar människor är jag en poddlyssnare, en bokläsare och en konferenstittare.

 

Jag tycker också om att gå onlinekurser i ämnen jag inte riktigt behärskar, till exempel på Coursera eller edX. För runt sju år sedan gick jag den kurs som jag kanske haft mest nytta av: hur man googlar på ett bra sätt. Jag levde i en naiv föreställning om att jag kunde söka information på internet, men efter att ha förkovrat mig på djupet om hur man söker så tror jag att det är den utbildning som enskilt har sparat mig mest arbetstid på jobbet.”

Maria Rosendahl

Hur kompetensutvecklar du dig?

”Det låter som en klyscha men mitt jobb har en konstant hög nivå av kompetensutvecklingsinslag. Jag tror att det är ett signum för en branschförening. Vi kommer i kontakt med många människor som breddar ens perspektiv både i sakfrågor men även i process.

 

Privat så gillar jag att testa nya saker för att utvecklas inom nya områden och det tror jag har med mig även in i arbetslivet. Jag har till exempel gått en crawlkurs och då har det för mig handlat om att inte ge upp utan att fortsätta kämpa  och träna för att långsamt bli bättre. Det är också en verkligt meditativ träning där allt fokus läggs i bassängen och alla andra tankar får vara på vänt, det är väldigt avkopplande. Och så har jag börjat spela fotboll i veteranlaget! Där handlar det om att prova något jag aldrig gjort förut och att våga testa och utmana mig i nya situationer.”

 

Vad var det senaste du lärde dig?

"Den senaste kurs jag tog var Elements of AI (onlinekurs) ett utmärkt sätt att lära mig mer om AI. Vi var flera kompisar som gick kursen samtidigt och kunde då diskutera som en bokcirkel vad vi lärt oss i kursen."

 

 

Maria Rosendahl är näringspolitisk chef på Teknikföretagen. Foto: Eva Lindblad
Maria Rosendahl är näringspolitisk chef på Teknikföretagen. Foto: Eva Lindblad
Gabriel Modéus är branschansvarig på Teknikföretagens Branschgrupper som bl a generalsekreterare för Swedsoft och Swedtrain Foto: Eva Lindblad
Gabriel Modéus är branschansvarig på Teknikföretagens Branschgrupper som bl a generalsekreterare för Swedsoft och Swedtrain Foto: Eva Lindblad

Gabriel Modéus

Hur kompetensutvecklar du dig?

”Ett av de viktigaste sätten jag utvecklas på är genom diskussion och samarbeten med kollegor och de många experter och personer i ledande ställning, från olika branscher, som jag har förmånen att få arbeta med i min tjänst som Branschansvarig på Teknikföretagens Branschgrupper. Här har jag tillgång till ett starkt nätverk av de bästa från olika branscher i frågor som ny teknik till marknad och affär. Personer som jag får möjlighet att diskutera och lösa faktiska problem tillsammans med.

 

När det kommer till mer klassisk utbildning har vi regelbundet interna utbildningar, med både intern och extern kompetens. Dessutom söker jag själv varje vecka kunskap genom poddar, seminarier, konferenser och artiklar i områden där jag vill lära mig nytt, inspireras eller bara bevakar utvecklingen.”

Karolina Lisslö

Hur kompetensutvecklar du dig?

”Då jag älskar att ständigt lära mig nya saker så är jag både en inbiten ”kurs-människa”, men även en typisk ”app-människa” på samma gång.

 

Jag applicerar lärandet både yrkesmässigt och privat, vilket resulterar i vitt skilda inlärningsområden som på något underligt vis verkar komplettera min personliga kompetensutveckling ändå. Yoga-appens andningsövningar sänker pulsen medan man stressar mellan möten, och MIMO-appen ökat min kommunikativa förmåga jämte utvecklarna.

 

För att hålla mig à jour med den tid vi lever i kan jag verkligen rekommendera Stellar Capacity, som varje gång levererar handfasta och konkreta tips som leder till Mattecentrums utveckling. Senast efter kursen nu i våras uppdaterade vi samt anpassade den digitala säkerheten ytterligare för att minska risker för intrång efter föreläsning med Jamie Woodruff.

 

En annan värdefull kurs var en certifieringskurs i Google Analytics, något som jag tror att alla mer eller mindre skulle behöva i den datagenererande värld som omger oss. Jag har även just signat upp för sommarprogrammering på KTH för ytterligare utveckla mina kunskaper i vårt uppkopplade samhälle.

 

Då den sociala kompetensen i kombination med den tekniska blir allt viktigare på arbetsmarknaden så har jag även tagit kurs i marknadsföring på sociala medier, samt kurs i insamlings- och sponsorarbete då det delvis är en kurs i marknadspsykologi i kombination med relationsskapande – något som ter sig olika beroende på vilken generation du vänder dig emot. Spännande!

 

Till slut har jag även garderat mig för mer kunskap med några val inför hösten genom anmälan till enstaka kurser inom teknik, statistik, datavetenskap och matematik…”

Karolina Lisslö är Generalsekreterare för Mattecentrum Foto: Erik Thor
Karolina Lisslö är Generalsekreterare för Mattecentrum Foto: Erik Thor
Publicerad 28 april 2021

Text

Karin Fjell Hager

Foto

Jonas Bilberg