För innovatören Mats Björnetun är det numera fälttävlanhinder och hästar som gäller.
5 min lästid : 22 maj 2024

Inga hinder står i vägen för OS

Ridsporten fälttävlan är en av världens farligaste sporter och har drabbats av flera dödsolyckor. Det svenska bolaget Mimsafe har konstruerat en utlösningsmekanism till hindren som minskar olycksriskerna rejält. Denna mekanism är numera standard och ska användas i sommarens OS i Paris. Men säkerhetslösningen mötte oväntat motstånd till en början.

Vi möter upp Mimsafes grundare Mats Björnetun på hans gård utanför Frändefors i Dalsland. Det var här allt började för 38 år sedan och fabriksbyggnaden används fortfarande, men själva tillverkningen av företagets produkter sker numera i Trollhättan.

 

Utlösningsmekanismen till fälttävlanhinder, även kallad clip, är en mindre del av verksamheten. Företagets främsta produkter är hundburar och lastnät till bilar samt krocksäkra takboxar. Den röda tråden är genomgående säkerhet, vilket det även handlar om när det gäller clipet.

Mats Björnetun är skaparen av clipen och grundaren av Mimsafe.
Mats Björnetun är skaparen av clipen och grundaren av Mimsafe.

– Jag började bygga en bana för hästhoppning till min fru här ute på fältet, säger Mats Björnetun och pekar på ett stort gräsfält.

 

– Då kom hästintresserade från bygden och ville vara med och hoppa. Intresset blev så stort att jag anordnade tävlingar här, säger han.

 

Det i sin tur ledde till att Mats Björnetun blev kontaktad för att ansvara för en stor tävling på Baldersnäs herrgård utanför Dals Långed.

 

– Det var en fälttävlan och jag var ansvarig för den tävlingen under tio år, berättar Mats Björnetun, som därefter var banansvarig för fälttävlan på andra platser i landet.

Fem personer om året dör

 

En fälttävlan innebär förenklat att en ryttare och dess häst ska ta sig runt en bana i naturen med omkring 45 hinder. En bana är cirka fyra kilometer lång och snittfarten är 37 kilometer i timmen. Det som orsakar de allvarliga olyckorna är när hästen slår i ett hinder och fortsätter i en rotationsrörelse. I den rörelsen hamnar ryttaren lätt under hästen.

 

– Jag har en bakgrund med att jobba med krocksäkerhet och när jag fick höra talas om att omkring fem personer om året dog i fälttävlan runt om i världen kände jag att det är oacceptabelt och att säkerheten måste gå att öka för de som rider, säger Mats Björnetun.

 

– Tidigare var hindren i fälttävlan fasta. Vi föreslog redan 2010 att hindren skulle kunna gå att lösa ut på ett visst sätt för att därigenom förhindra risken för rotationsfall och därmed göra det mycket säkrare för både häst och ryttare.

 

Men motståndet till en sådan förändring var stor.

 

– Att det var så stort motstånd berodde på att den lösning som fanns var dålig och de som byggde banor tog det personligt och ville inte tappa ansiktet för att de hade haft en dålig lösning. Inom bilindustrin – som jag har jobbat mycket med – ser man istället på nya lösningar som utveckling, så jag var förvånad över den reaktionen, säger han vidare.  

På Mats Björnetuns gård utanför Frändefors byggs det fortfarande.
På Mats Björnetuns gård utanför Frändefors byggs det fortfarande.
Arbetet med fälttävlanhindren började när Mats Björnetun skulle bygga en hästhoppningsbana till sin fru.
Arbetet med fälttävlanhindren började när Mats Björnetun skulle bygga en hästhoppningsbana till sin fru.

Clipet som Mimsafe har utvecklat är gjort av stål och monteras på hindren på två ställen. I den gamla fabrikslokalen finns flera hinder som Mats Björnetun har byggt. Han går fram till ett hinder som är 1,2 meter högt och som är en kopia av kyrkan i Frändefors. Under det ena kyrktaket visar han var Mimsafes cliplösningar är monterade.

 

Om en häst slår i hindret flyttas clipet ur sitt läge och en del av hindret faller ner. Därefter måste clipet bytas ut för att det ska fungera, vilket görs snabbt och enkelt.

Ett av de hinder som Mats Björnetun har byggt är en kopia av kyrkan i Frändefors.
Ett av de hinder som Mats Björnetun har byggt är en kopia av kyrkan i Frändefors.
Clipet är gjort av stål och monteras på hindren. Om en häst slår i hindret flyttas clipet ur sitt läge.
Clipet är gjort av stål och monteras på hindren. Om en häst slår i hindret flyttas clipet ur sitt läge.

Produktutveckling viktigt

 

För tre år sedan flyttade Mimsafes två anläggningar till en större fabrik i Trollhättan, där all tillverkning numera sker.

 

– Att vi skulle behålla produktionen i Sverige var självklart, säger företagets vd Gert Olofsson, när han möter upp oss i entrén.

 

– Genom att tillverka våra produkter själva kan vi vara flexibla och snabbt ändra om i produktionen om vi önskar. Det är inte möjligt om vi låter andra tillverka våra produkter. Genom egen produktion får vi också mycket kunskap som vi har stor nytta av när vi vidareutvecklar våra produkter. Just produktutveckling är viktigt för oss och idag arbetar fyra personer med detta, vilket är tio procent av personalstyrkan, säger han vidare.

 

Vad gäller clipen är det Mats Björnetun som har varit drivande i utvecklingen av produkten. Gert Olofsson kom in som vd i bolaget 2018 och hans roll kring clipen var att de skulle bli en kommersiell produkt, vilket de är idag.

 

– Nu hoppas vi få Internationella ridsportförbundet att tillsammans med vår designavdelning att fortsätta att utveckla clipet och säkra lösningar inom ridsport, säger Gert Olofsson, medan han visar oss runt i lokalerna.

Gert Olofsson har varit vd för Mimsafe sedan 2018.
Gert Olofsson har varit vd för Mimsafe sedan 2018.
Idag står hundburar för den största delen av Mimsafes försäljning.
Idag står hundburar för den största delen av Mimsafes försäljning.

Här finns såväl kontor som stora ytor för tillverkningen. I entrén finns hundburar i olika storlekar liksom takboxar. Idag utgör försäljningen av hundburar omkring 80 procent av företagets försäljning och lastnäten till flera av de stora biltillverkarna utgör cirka 18 procent.

 

Clipen till fälttävlan står därmed för en mycket liten del av företagets totala verksamhet, men de – liksom de övriga produkterna i sortimentet – bidrar till att rädda liv.

 

Ingen biljett till OS

 

Vi går vidare in i byggnaden och kommer till tillverkningen. Här finns en rad stationer där de olika delarna i produkterna tillverkas. Mycket sker med hjälp av maskiner, men det är vissa moment som måste svetsas manuellt. Gert Olofsson visar var clipen tillverkas och tar sedan upp ett i handen. Clipet är omkring 15 centimeter långt och väger 300 gram.

 

– I dessa lokaler har vi möjlighet att växa. I våra tidigare lokaler slog vår produktionskapacitet i taket. Det gör vi inte här. Vi kör enbart dagtid och omsätter 75–80 miljoner kronor, men vi skulle kunna köra flera skift och vårt mål är att omsätta 250 miljoner kronor, säger Gert Olofsson och fortsätter:

 

– Idag sker 40 procent av vår försäljning i Sverige och för att nå omsättningsmålet om 250 miljoner kronor – som är satt fram till år 2027 – krävs att vi kommer ut bredare på den internationella marknaden, något som vi planenligt och kontinuerligt jobbar med.

Clipen till fälttävlan står bara för en liten andel av Mimsafes verksamhet.
Clipen till fälttävlan står bara för en liten andel av Mimsafes verksamhet.

Idag säljer företaget sina produkter i 29 länder och Gert Olofsson visar en karta där dessa länder är gulmarkerade. De största marknaderna är Skandinavien, norra Europa, USA och Australien. Clipen säljs huvudsakligen till samma marknader.

 

Det är också här som man har tillverkat alla clipen som ska finnas på hindren i sommarens OS och det är faktiskt till stor del tack vare clipen som tävlingen fälttävlan fortfarande finns kvar i OS.

 

– Fälttävlan har varit ifrågasatt med risk för att försvinna som sport ur OS, för att man inte vill ha negativ publicitet kring de olympiska spelen och naturligtvis inte heller genomföra tävlingar där människor riskerade att dö, säger Gert Olofsson.

– Numer är vårt system med clip obligatoriskt på vissa hinder. Det är FEI, Internationella ridsportförbundets säkerhetskommitté, som har bestämt att det ska vara våra clip på vissa hinder och framför allt på de hinder som har varit mest olycksdrabbade, säger han.

 

För Mimsafe innebär OS-medverkan bra marknadsföring och också ett bevis på att deras säkerhetssystem håller hög kvalitet.

 

– Tyvärr har jag ingen biljett till tävlingarna i fälttävlan i OS. Det hade ju annars varit riktigt roligt att vara på plats, avslutar Gert Olofsson.

Publicerad 22 maj 2024

Text:

Ann-Sofie Borglund

Foto:

Sofia Sabel