Syskonen Fjägerås.
4 min lästid : 22 november 2023

Företaget där alla börjar från grunden

Hos kabelföretaget Kablego i Säter blir all verkstadspersonal upplärd på plats. Vd Marie-Louise Fjägerås började själv i monteringen för 28 år sedan. I dag äger hon företaget tillsammans med sin bror Fredrik Fjägerås. – Jag är själv ett levande exempel på att ingenting är omöjligt, säger hon.

Trots oro i omvärlden och svag ekonomi producerar Kablego i vanlig takt. Företaget designar, tillverkar och monterar kablage och kunderna finns i en rad sektorer, allt från flyg till medicinteknik.

 

– Det blir en riskspridning när vi har kunder i många olika branscher. I lågkonjunktur går vissa branscher ned, medan andra ökar, konstaterar Marie-Louise Fjägerås.

 

Samtidigt har det dykt upp nya konkurrenter på marknaden och sedan pandemin finns det en utmaning i att få tag på vissa material som metaller och halvledare.

 

– Vår styrka är att vi gör speciallösningar och även tillverkar små serier. Det gör inte de stora tillverkarna. Vi hjälper också till att hitta de mest kostnadseffektiva lösningarna och föreslår andra material om något är slut, så vi blir lite som ett bollplank med kunden, säger Fredrik Fjägerås.

Mamman anställdes först

 

Kablego startades 1987 av Håkan Blomström, som öppnade en verkstad för elreparationer hemma på sin gård i Säter. Ganska snart fick han in en kund som ville ha kablage till bygg- och värmefläktar. Han köpte in och byggde om maskiner, flyttade till en industrifastighet och anställde personal. Syskonen Fjägerås bodde granne med Håkan Blomström och den första som fick anställning på Kablego var deras mamma. Marie-Louise Fjägerås började i monteringen som 25-åring 1995.

 

– Jag tyckte att jobbet lät intressant, men på den tiden var man tvungen att söka via Arbetsförmedlingen och de avrådde mig. Jag hade jobbat inom barnomsorgen och äldreomsorgen tidigare och de tyckte väl att jag skulle söka mig vidare där. Men jag var påstridig och sa att jag vill gärna prova.

Marie-Louise Fjägerås, vd och delägare i Kablego.
Marie-Louise Fjägerås, vd och delägare i Kablego.

Marie-Louise Fjägerås blev upplärd i monteringen och fick sedan prova de flesta arbetsuppgifter i verkstaden, innan hon började jobba på kontoret som offertberedare och sedan platschef.

 

– Jag är övertygad om att min erfarenhet av att bli upplärd på plats har format min syn på kompetenförsörjning. Jag är själv ett levande exempel på att ingenting är omöjligt, så länge du har nyfikenhet, vilja och ett driv att lära dig nya arbetsuppgifter. Samtidigt behövs ett genuint intresse för arbetsuppgifterna och en glädje för arbetet i kombination med yrkesstolthet. Om alla de delarna finns hos en person blir det som regel bra.

Fredrik Fjägerås. Delägare i Kablego.
Fredrik Fjägerås. Delägare i Kablego.

Fredrik Fjägerås började som offertberedare 2013. När Håkan Blomström bestämde sig för att sälja företaget några år senare funderade syskonen länge på hur de skulle göra.

 

– Det fanns många intresserade köpare, men ingen hade samma erfarenhet som vi. Efter mycket stötande och blötande sa jag att jag vill att vi köper det, annars vill jag inte jobba kvar. Det kändes som en möjlighet att få styra verksamheten som vi ville och sätta en egen prägel, säger Marie-Louise Fjägerås.

 

Frihet under ansvar

 

Syskonen Fjägerås köpte Kablego 2016 och hamnade snabbt i en rusch med stora orderläggningar och högtryck på marknaden. Att hitta och anställa personal har sedan dess varit en utmaning.

– Man behöver inte ha någon speciell utbildning för våra tjänster, eftersom det ändå inte finns någon utbildning som matchar det vi gör. Om man vill arbeta, har ett driv och är kvalitetsmedveten så kan man få jobb hos oss. Det gäller även på tjänstemannasidan, säger Fredrik Fjägerås.

 

Den nya personalen får provjobba ett i par veckor. Om allt fungerar så får man gå med och lära sig arbetet med en fadder. Upplärningen tar ett par månader och då får de nyanställda bland annat lära sig att läsa ritningar och montera ihop kablar till kablage.

 

– Fördelen är att vi inte behöver ha så långa utbildningar och att vi kan lära personalen vår kultur och vårt synsätt från grunden. Vi har ett ganska speciellt tänk hos oss, med mycket frihet under ansvar och att alla ställer upp där det behövs. Det passar inte alla, säger Marie-Louise Fjägerås.

Processteknikern Fredrik Nyström och maskinoperatören Johan Karlsson har båda jobbat på Kablego sedan mitten av nittiotalet.
Processteknikern Fredrik Nyström och maskinoperatören Johan Karlsson har båda jobbat på Kablego sedan mitten av nittiotalet.

Kablego har arbetsrotation, vilket innebär att man gör olika moment olika dagar. Ungefär hälften av personalen är nyanlända. Svenska är ett krav, för att kunna läsa och förstå produktionsunderlag och ritningar. Montören Rungthip Wisila har arbetat på Kablego i fem år. Tidigare har hon bland annat jobbat i en kycklingfabrik.

 

– Jag kom hit och provjobbade när jag gick på SFI. Jobbet passar mig bra. Det är roligt att sätta ihop kablage och spännande att se vilka produkter de ska användas i, säger hon.

Montören Rungthip Wisila började på Kablego när hon gick på SFI. Hon tycker att det är roligt att tolka ritningar.
Montören Rungthip Wisila började på Kablego när hon gick på SFI. Hon tycker att det är roligt att tolka ritningar.

Både kunder och personal hittar ofta till företaget via rekommendationer.

 

– Vi blir då och då förvånade över att stora, internationella företag kontaktar oss. Hur har de hört talas om oss? Men då är det ofta via någon kontakt som kanske har bytt företag. Vi har alltid stort kundfokus, oavsett om kunden är stor eller liten. Det lönar sig i längden, säger Marie-Louise Fjägerås.

 

..................

 

Om Kablego

 

Grundades 1987

 

Gör: Designar och tillverkar kablage

 

Vd: Marie-Louise Fjägerås

 

Ägare: Marie-Louise Fjägerås och Fredrik Fjägerås

 

Anställda: 32

Publicerad 22 november 2023

Text och foto:

Karin Janson