Dreamhack i Elmia, Jönköping, sommaren 2022.
3 min lästid : 23 december 2022

Magasin t:s nyårskarameller – en tillbakablick på 2022

Under 2022 har vi haft många härliga reportage och därför samlar vi här några av de populäraste i en nyårsspecial. Med detta vill vi på redaktionen tacka alla läsare för det här året. På återseende 2023!

De vill hjälpa ukrainska företag – och starta en företagarrörelse

Hur ska Ukrainas näringsliv hållas vid liv, frågade sig Artex-ägarna Björn Samenius och Mats Rydsund efter att de fick allt fler samtal från företag med leveransproblem på grund av kriget i landet. Men i stället för att se nya affärsmöjligheter ville de hjälpa de ukrainska företagen. Tillsammans fick de en idé – varför inte låna företagen, och lämna tillbaka dem efter kriget? 

 

Läs artikeln här.

Metaversum – i datorspelen, mobilen och näringslivet

 

När Facebooks moderbolag bytte namn till Meta återupplivades debatten om innebörden av det nygamla begreppet metaversum. Theo Kanter, professor på Stockholms universitet, säger till Magasin t: att metaversum handlar om tekniker som kopplar ihop den virtuella världen med den fysiska – något som näringslivet kan dra stor nytta av.

 

Läs artikeln här.

Rymdföretaget som växer i Sverige

 

Bredband till hela världen, bättre analyser för att förstå klimatförändringar och korrekt navigering. Det är några av de tillämpningar som kommer från rymdteknik. Marknaden växer nu rejält och analytiker förutspår en marknad på en biljon dollar till 2040. Rymdteknikbolaget Beyond Gravity, med verksamhet i Göteborg och Linköping, har just fått sin största order.

 

Läs artikeln här

Från Scania till U.S. Air Force – de rekryterar från datorfestivalen

 

Finns lösningen på industrins stora rekryteringsbehov i några nedsläckta mässhallar i Jönköping? Där samlar arrangemanget Dreamhack 10 000-tals unga ”gamers” två gånger om året. — Det är en väldigt teknikfokuserad målgrupp, säger festivalgeneralen Christoffer Melin.

 

Läs artikeln här.

Gunnar Wetterberg: Ingenjörskonsten bakom svensk industri

 

Många var de ingenjörer som skapade grunden för dagens Sverige, berättar Gunnar Wetterberg, författare till boken ”Ingenjörerna”. I en intervju med Magasin t: slår han ett slag för svensk företagskultur, berättar om hur exportindustrin tog fart och tipsar om hur företag kan hålla sig relevanta i dag.

 

Läs artikeln här

 

De letar materialdefekter – och stärker industrin

 

Med metoder som ultraljud och röntgen kan man bland annat hitta sprickor i kärnkraftverk och flygplan. Samma teknik skulle kunna användas till att höja kvaliteten på produkter inom industrin – något som kan bli en konkurrensfördel i framtiden, menar Håkan Wirdelius, professor i oförstörande provning vid Högskolan Väst.

 

Läs artikeln här.

 

De fixar formen åt populär artist

 

När artisten Danny Saucedo lanserar ett nytt varumärke för manlig skönhet är förstås utsidan viktig. Jönköpingsbaserade företaget Prototal Industries fick uppdraget att omge krämer, hårvax och deodoranter med en cool och miljövänlig förpackning.

 

Läs artikeln här.

Deras mål – att fler unga ska bli ingenjörer

 

De är hett eftertraktade, ingenjörerna – och väntas bli det ännu mer. Men trots en lovande framtid sjunker teknikintresset bland unga. Via initiativet Tekniksprånget kan därför de ungdomar som överväger ingenjörsstudier prova på yrket först. På företaget Afry tas de emot med öppna armar.

 

Läs artikeln här

Hos Nitator är integrationen både snack och verkstad

 

Akut kompetensbrist fick halländska underleverantörsföretaget Nitator att starta språkutbildning i konferensrummet — och därmed en integrationssatsning som väcker uppmärksamhet på högsta politiska nivå.

 

Läs artikeln här.

Publicerad 23 december 2022